Mateřská? Nebojím se!

Ilustrační snímek

Diskriminace žen na trhu práce je realitou. Státní instituce i nevládní organizace vyvíjí tlak na každého zaměstnavatele, aby ženy zaměstnával za stejných podmínek jako muže. Zaměstnavatelé jsou ovšem v přístupu k rovnosti laxní. Proč? Protože se, bohudík, musí v rámci dosažení úspěchu vlastní práce soustředit na přežití své společnosti na trhu, toho velmi často docílí vytvořením zisku. Zaměstnávání žen, u kterých je „riziko“ otěhotnění jsou pro zaměstnavatele nejistotou, kterou si nemůže dovolit. Zvláště ne v dnešní kritické době. Zaměstnavatelé tedy často přijímají méně kvalifikované muže, než aby riskovali, že zaškolená pracovnice po čase odejde na mateřskou dovolenou.

Dnešní svět nabízí zaměstnavatelům možnost obejít se bez kompromisů a pracovní pozice obsazovat bez ohledu na potenciální „riziko“ mateřské dovolené. Maminky chtějí pracovat. Nechtějí ztrácet kontakt se svou profesí. Můžeme najít cestu a přestat se bát mateřství? Ano!

Technologické společnosti nyní nabízejí možnost jak efektivně využít zaměstnance pro práci z domova. Internet je dnes kanceláří budoucnosti. Pro maminky, ale také zaměstnavatele, kteří nechtějí dělat kompromisy lze doporučit projekt Edu on-line, který je podporován ze strukturálních fondů EU. Projekt Edu on-line využívá systém Onif, který nabízí inovativní řešení pro webovou komunikaci. Zaměstnavatel může mít on-line v reálném čase přístup do virtuální kanceláře svých zaměstnanců, může se s nimi kdykoliv spojit a pomocí webkamery a sluchátek s mikrofonem řešit problémy, sdílet a přímo v prohlížeči upravovat dokumenty a mnoho dalšího. Zaměstnanci naopak mají přístup do své kanceláři odkudkoliv a kdykoliv.

Pro systém Onif Vám stačí běžný osobní počítač se zvukovou kartou vybavený poslední verzí aplikace Flash od společnosti Adobe a samozřejmě přístup k internetu. Vše ostatní probíhá ve webovém prohlížeči (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome…). Nikdy nebyla možnost práce na dálku snazší. Budoucí maminky již nejsou odkázány na zoufalé hledání vhodné práce a zaměstnavatelé již nejsou nuceni sahat ke kompromisům, systém Onif nabízí řešení. Nyní je již jen na Vás, zda se chcete seznámit s technologií zítřka. Více informací o projektu Edu on-line lze najít na www.eupp.cz/praha/eduonline.

Onif –online info – je nástrojem online komunikace jakékoliv formy (instant messaging, videokonference a další). Systém Onif je komunikačním nástrojem bez potřeby instalace, stačí otevřít webový prohlížeč a Onif je Vám k dispozici. Více informací o systému Onif naleznete na www.onif.cz.

Jaroslav Čech, metodik on-line komunikace

Zdroj: Edu on-line - projekt bezplatného vzdělávání pro osoby pečující o závislého člena rodiny
Zobrazit přehled článků ze zdroje Edu on-line