Měli byste investovat do kariérního kouče?

V současné době, kdy roste počet nezaměstnaných, roste i počet těch, kteří hledají pomoc s dalším rozvojem své kariéry. Jednou z možností, které mohou za tímto účelem využít, je kariérní koučink. Podle údajů Mezinárodní federace koučů je hledání nových kariérních příležitostí důvodem k vyhledání kouče pro 15 procent klientů. Více než 80 % z nich pak uvádí, že má s koučováním pozitivní zkušenost.

- Vybírejte prozíravě. Ke správnému rozhodnutí potřebujete živý kontakt s koučem. Skvěle napsané webové stránky koučů ukazují pouze na výborné dovednosti v oblasti písemné komunikace, nikoli koučování.

- Masový výběr nefunguje. Kariérní změna je vždy individuální cestou. Vyhněte se proto obecným programům rozvoje kariéry a věcem, jako je skupinový koučink.

- Rozdíl je v číslech. Na rozdíl od jiných profesí v koučinku příliš neplatí, že by se měsíční sazby zkušených a začínajících koučů výrazně lišily. Kouč s delšími zkušenostmi vám však může ušetřit měsíce zbytečného tápání.

- Pozor na rychlé sliby. Žádný kariérní kouč nedokáže předem určit, jak dlouho bude trvat proces přeměny vaší kariéry.

- Využijte ukázková sezení. Někteří koučové nabízejí úvodní setkání zdarma za účelem vzájemného seznámení. Využijte této možnosti a vyberte si kouče, který vám bude nejvíce vyhovovat.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder