Méně peněz, více školení

Evropští zaměstnanci se v příštím roce nedočkají příliš velkého růstu mezd, budou však mít více příležitostí pro vzdělávání a osobní rozvoj. Ukázal to výzkum společnosti Mercer Human Resource Consulting, jehož se zúčastnilo 430 převážně mezinárodních firem působících v Evropě. Investice do zvyšování mezd chystá jen 16 procent z nich. Šest z deseti zkoumaných firem ale hodlá více investovat do vzdělávání.

Další oblasti, do kterých firmy nebudou příliš investovat, zahrnují důchodové a zdravotní benefity. Větší podpory se naopak dočkají výroční finanční bonusy a nefinanční odměny. Podle ředitele společnosti Mercer Paula O’Malleyho je důvodem tohoto chování firem neochota zvyšovat fixní náklady. „Investováním do vzdělávání, nefinančních odměn a bonusů dokáží udržet flexibilitu investic a zároveň zajistit nejvýkonnějším zaměstnancům nejvyšší odměny,“ vysvětluje. Zaměstnance navíc možnosti rozvoje zajímají většinou více než finanční odměny.

Pro většinu oslovených firem bude v příštím roce největší prioritou přilákání a udržení talentovaných pracovních sil. Jen 11 procent naopak považuje za důležité upravit systém hodnocení a odměňování zaměstnanců vzhledem ke stárnoucí pracovní síle. O’Malleyho tento výsledek překvapil. Řada firem podle něho závisí právě na dovednostech starších a zkušenějších zaměstnanců a měla by dělat více pro jejich motivaci.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues