Mezinárodní týden koučování ICW 2017: 15.–21. května 2017

International Coaching Week 2017

Koučink a koučovací přístup  se k nám do ČR dostával v polovině 90. let minulého století. Je jasné, že dnes už není žádnou převratnou novinkou. Zdomácněl.

Dostal se do fáze běžných a známých metod, jak růst, učit se, zdolávat vlastní hranice a limity, objevovat „spící“ potenciál a především podporovat přirozenou proměnu v nás samotných.

Ovšem je nutno říci, že koučování není pro každého – chce to odvahu brát „život do vlastních rukou“ a přijmout fakt, že do nějaké míry jsme tvůrci svého života, své kariéry.

  • Je koučování pro vás? Pro vaši organizaci?
  • Dokážete využít tuto metodu pro sebe? Pro lidi, které řídíte?
  • Chcete na sobě pracovat a najít svůj vlastní recept na „šťastný či úspěšný“ život za přispění kouče?
  • Chcete vědět, jak koučovací kultura může být prospěšná vašemu podnikání či organizaci?

Když se dostaneme do stavu, že něco nefunguje příliš dobře, máme tendenci zpravidla zaměřovat pozornost na to, „co se porouchalo“. Mluvíme o tom. A překvapivě problémů přibývá. Jak je to možné?

Jednoduše, příliš se na ně zaměřujeme. Dokážete přimět sami sebe chovat se jinak? Efektivněji?

Objevujte s námi účinek koučinku a koučovacího přístupu

Od 15. do 21. května 2017 opět startuje Mezinárodní týden koučování (ICW, International Coaching Week), malý festival profesionálních koučů.

Celou akci připravuje a organizuje tým dobrovolníků ICF ČR (Mezinárodní federace koučů). Po celé České republice a po celém světě v těchto dnech probíhají různé akce, jejichž společným jmenovatelem je koučink:

  • ochutnávky tréninků a workshopů, o jejich podstatě a účinku (pro skupiny a organizace)
  • rozhovory „face to face“ (pro jednotlivce)

Záměrem je přiblížit všem, kteří se s koučovací metodou zatím nesetkali a uvažují o ní:

  • filosofii a principy, ze kterých vychází (například to, že „veškeré odpovědi na otázky, které si klademe máme sami v sobě“)
  • přínosy, efekty a jaké je to vytvářet partnerství s profesionálním koučem
  • zážitek „na vlastní kůži“

a těm ostatním představit

  • nové trendy a směry, kterými se tato metoda vyvíjí
  • zkušenosti a příběhy těch, kteří ji využívají ve své organizaci či životě

Profesionální kouči

Profesionální kouči z celého světa nabízejí v tomto jednom, ve všech zemích identickém týdnu, služby bez nároku na honorář.

Přispívají tím k tomu, aby se opravdu každý mohl seznámit s koučovací metodou. A zjistit, zda respektující a všímavý rozhovor či přístup může odhalovat zajímavé možnosti, řešení či úhly pohledu zdánlivě náročné či nepřehledné situace.

Můžete se také nechat inspirovat schopnostmi koučů vytvářet velmi rychle přátelské, uvolněné a otevřené prostředí, ve kterém se daří nápadům a zajímavým objevům.

Jak se takového setkání zúčastnit?

Jednotlivci: Vyberte si na webových stránkách ICF ČR, v kalendáři z mnoha zajímavých akcí a osobností. Stačí jen kliknout: https://icw2017.coachfederation.cz/kalendar-akci/

Organizace (neziskové a zdravotnické, školy, vzdělávací agentury, firmy nejrůznějších velikostí, profesní skupiny): Uspořádejte ukázkovou koučovací akci pro své klienty nebo zaměstnance přímo v prostorách své společnosti.

Kontaktujte nás na: icw@coachfederation.cz či využijte kontakty zde: https://icw2017.coachfederation.cz/kontakt/, domluvíme se na podrobnostech.

Další informace o ICW 2017 najdete na: https://icw2017.coachfederation.cz nebo na FB („ICW 2017 - Mezinárodní týden koučování: 15. - 21. května“) a LN („ICF ČR/International Coach Federation Czech Republic“).

 S čím dnes nejčastěji přicházejí koučovaní? Inspirujte se příběhy:

Příběh Marka: Marek, asi 35 letý manažer dynamicky se rozvíjející společnosti.  Jeho řeč je překotná a ač se usmívá, působí jako by se sám se sebou pral: „10 let pracuji v této společnosti a jsem přesvědčen, že právě teď mě čeká důležité rozhodnutí. Kladu si otázku kam a jak dál. Nesnáším vyhrocené situace, napětí. Dobře se mi pracuje v přátelské atmosféře. Vztahy jsou pro mě zásadní. Tempo naší firmy je překotné. Rozjíždíme stále nové věci, mám velkou odpovědnost. Jsem unavený a přesto večer mám v sobě tolik neklidu, že nemohu spát… “

Příběh Silvy: Silva je dynamický člověk, spolehlivý s velkým smyslem pro povinnost. Je matkou dvou dětí, dospělého syna (25 let) a dcery v pubertě (12 let). Její manžel podniká a ona mu pomáhá. Dohlíží na účetnictví a pokud je potřeba někam zajít a něco vyřídit, udělá to. Miluje ho. Ona sama je spolumajitelkou realitní kanceláře. Stará se o marketing a obchod. Baví ji to. Také se musí postarat o velký dům. Zrovna dělají nutné opravy. Dohlíží na ně. Dál je tady zahrada. Hodně sil jí v poslední době bere nemocný tatínek. Zlobí se na celý svět od doby, co maminka před půl rokem náhle zemřela. A Silva? Už nemůže. Je unavená a přesto neusne bez prášku. Ač je kolem ní kupa lidí, je na všechno sama.“

Příběh Lenky:„Lenka hledá dobrou práci. Nemusela si nikdy předtím o ni dělat starosti. Teď je jí něco přes 40 let a bojí se. Obvolala známé a slyšela: „To máš, holka, dneska těžké.... a taky nejsi nejmladší. Zeptám se ti.“ Čekala... a nic. Trochu se zlobí na sebe, trochu na svého zaměstnavatele a trochu na celý svět. A hlavně nechce už čekat. Neví, jak začít s hledáním nové práce a odkud. Bojí se výběrových řízení: „Nevím, jak se tam mám chovat a co když mi řeknou „ne“?!!“ Lenka ani neví, co neví a svazují ji obavy. S těmi si potřebuje poradit...“

Další možnosti, co si připravit jako téma k rozhovoru s koučem:

  • řeším vztahy na pracovišti či v soukromí
  • potřebuji se naučit říkat „NE“
  • nechci si už nosit práci domů
  • hledám inspiraci a vnitřní motivaci k...
  • mám obavy z vyhoření
  • potřebuji zvýšit efektivitu pracovního týmu
  • jak zlepším komunikaci na pracovišti či v soukromí
  • chybí mi dostatek sebevědomí k...
  • jak si plánovat kariéru
  • hledám rovnováhu mezi profesním a osobním životem
  • a mnoho dalších … v podstatě cokoliv, co často zaměstnává vaše myšlení…

Kdo jsou letošními partnery ICW?

Akce je pořádána „Pod záštitou Hospodářské komory České republiky“.

Hlavním mediálním partnerem je TV Nova, mediálním partnerem zpravodajský server HRNews.cz a největší vzdělávací portál EduCity.cz.

Dalšími partnery akce jsou Česká spořitelna a.s., Koučink Centrum, Ivitera, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Škola manažerského rozvoje, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Hospodářská Komora Zlínského Kraje, Agronomická fakulta Mendelova univerzity v Brně, Coworking Pardubice,

a další partneři jsou v jednání.

Články v sérii

Aktuální

„Pojďte s námi rozkvést“ v rámci pro-bono aktivit Mezinárodního týdne koučování ICW 2016

Aktuální

Mezinárodní týden koučování ICW 2017: 15.–21. května 2017