Mikroučení: Nový trend v online vzdělávání přichází do firem

Ilustrační snímek

Představte si rozdíl mezi jednorázovým sledováním hodinového videa se záznamem přednášky a sledováním dvanácti pětiminutových videí na stejné téma v průběhu jednoho týdne. Tímto praktickým příkladem začíná nedávný článek na britském serveru Training Zone, který popisuje rostoucí trend v oblasti elektronického vzdělávání, tzv. mikroučení (microlearning).

Mikroučení je metoda vzdělávání postavená na krátkých souborech informací (tzv. mikroobsahu), které jsou vytvářeny tak, aby pro nás bylo co nejjednodušší si je osvojit. Mikroobsah jde rovnou k věci, nezahlcuje nás přílišným množstvím dat a pomáhá nám snadněji si informace zapamatovat. Právě proto se jedná o velmi efektivní způsob učení, který výrazně mění dosavadní postupy.

Velký prostor pro mikroučení ve firmách

Dnešní mladí zaměstnanci vyrostli na krátkém vzdělávacím obsahu. Jsou zvyklí probírat se nejnovějšími informacemi na sociálních sítích. Dokáží snadno zpracovávat různé zdroje informací, které však musejí být podány formou krátkých postupných sekvencí. Dlouhé články nečtou a dlouhá videa nevydrží sledovat.

Mikroučení však není určeno jen pro mladou generaci zaměstnanců. Pomoci může všem, kteří nemají čas věnovat vzdělávání dlouhé hodiny. Osvědčilo se jako výborný způsob zapojování nových zaměstnanců do firmy a zvyšování výkonnosti. Zaměstnanci se mohou vzdělávat při práci, aniž by je to nějak výrazně rušilo. Přitom si nové informace zapamatují mnohem snáze než prostřednictvím dlouhých školení.

Mikroobsah na mobilech

Pokud jde o technologické řešení mikroučení ve firmách, ideálním řešením je využití mobilních technologií. Zaměstnavatelé mohou zasílat svým lidem automatická upozornění na nový vzdělávací obsah prostřednictvím mobilních aplikací. Zaměstnanci si pak mohou příslušný mikroobsah pustit například po cestě do práce nebo o přestávce mezi úkoly daného dne. Velké firmy mohou využít i své interní počítačové sítě a weby.

Způsob, jímž se učíme a přijímáme informace v online světě, se mění. Mikroučení má velkou šanci stát se hlavním trendem pro následující desetiletí.

Máte již s mikroučením nějaké zkušenosti?

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone