MIT zahajuje projekt webového vzdělávání zdarma

Massachusetts Institute of Technology zahájil 30. září projekt webového vzdělávání zdarma – na webu se objevily výukové materiály ze všech předmětů, které lze na institutu studovat. Jejich hodnota přesahuje 107.000 dolarů. Tvoří je osnovy, poznámky z přednášek a otázky ke zkouškám, v některých případech i videonahrávky přednášek (32 oborů). Dosud webové stránky projektu navštívilo více než 130.000 zájemců.

MIT se tímto způsobem snaží bojovat proti „komercializaci znalostí“ a přirovnává tento přístup k distribuci softwaru s volně šiřitelným zdrojovým kódem. Fakulta tak spojila dohromady dva významné trendy v současném světě výpočetní techniky – dálkové vzdělávání a tzv. open-source software. Tento systém však neumožňuje získání vysokoškolského titulu – na ten mají nárok pouze účastníci standardního (placeného) studia.

Ačkoli se profesoři a přednášející netají tím, že webová výuka nemůže plně nahradit živé přednášky, je pravdou, že účast na klasických přednáškách mírně klesla. Studenti dávají přednost studiu v pohodlí své koleje či ubytovny. Do elektronické podoby ještě zbývá převést zhruba 2000 předmětů. Škola proto momentálně vyhodnocuje a vybírá systémy pro správu dokumentů, které by měly tento proces usnadnit.
Zdroj: Cnet.com - informace o nových technologiích, e-businessu, komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje Cnet.com