Na čem vázne rozvoj vůdcovství?

Programy rozvoje firemního vůdcovství často selhávají ze stejných důvodů. Výzkum konzultační společnosti BlessingWhite odhalil pět základních příčin.

- Naléhavost potlačuje přípravu. Ředitel stojí před řešením klíčové otázky a potřebuje, aby ji jeho tým vyřešil co nejdříve. To se však může podepsat na přípravě na nové vůdcovské úkoly, která bude nedostatečná.

- Módnost triumfuje nad důsledky. Programy rozvoje vůdcovství se často nesoustředí na skutečné obchodní a strategické potřeby, ale drží se poslední módy z manažerských bestsellerů a podobných zdrojů. To může být zábavné, efektivní však již méně.

- Účastníci se nedokážou zapojit emocionálně. Nemusejí s programem přímo nesouhlasit, ale často odcházejí, aniž by cítili důvod se měnit. To, že někdo kývá na souhlas, tedy ještě neznamená, že chce umět něco nového.

- Výkonný ředitel se nedokáže zapojit. Může se programu účastnit, nedá však najevo své vlastní chyby, takže ve výsledku zastraší ostatní účastníky a znemožní jim otevřené jednání.

- Nepříjemné záležitosti se neřeší. Tým často nechce zkoumat své vlastní chování a osobní nedostatky členů, které mohou ovlivňovat jeho výkonnost. Efektivní vůdcovství však volá po sebeuvědomění a zájmu měnit se.

-kk-
Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork