Na co se připravit před studiem čínštiny

Chcete-li se začít učit čínsky, připravte se na tři základní předpoklady – pečlivou pozornost pro zvukovou stránku jazyka, odlišný druh písma a kvalitní učebnici.

V čínštině mají slova různé významy na základě toho, s jakým přízvukem je vyslovíte. Slabika „ma“ tak například může znamenat matku, ale i koně nebo sloveso vynadat.. Přízvuky jsou tak skutečně zásadní pro pochopení významu. Čím dříve se jim začnete učit, tím jednodušší to pro vás bude.

Pokud jde o čínské písemné znaky, mohou na vás působit jako náhodné shluky linek a teček. Ve skutečnosti však nejsou vůbec náhodné. Tvoří se na základě pevně určených pravidel, mezi která patří zejména přesné pořadí jednotlivých tahů. K tomu, abyste mohli být považováni za plně gramotné v čínské jazyce, je třeba umět číst tisíce znaků.

Velice důležitou roli hrají také výukové materiály. Měli byste je vybírat velmi pečlivě. Ujistěte se hlavně, že odpovídají vašim cílům. Pokud například studujete proto, abyste si mohli objednat jídlo v restauraci na dovolené v Číně, nemusíte si pořizovat učebnici zaměřenou na čtení básní z období dynastie Tang (618 – 960).

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101