Nasadit brýle, začíná školení

Největší světový řetězec diskontních obchodních domů Walmart nabízí zaměstnancům nový způsob vzdělávání. Tradiční učebny doplní brýle pro virtuální realitu.

Ve spolupráci se startupem STRIVR, který vytvářel virtuální tréninky například pro profesionální ligu amerického fotbalu NFL, zapojil Walmart v minulých měsících zkušebně virtuální realitu do 31 svých tréninkových akademií.

Tyto tréninkové akademie se zaměřují na školení zaměstnanců před nástupem do společnosti nebo do nové pracovní role.

Do konce roku letošního roku má být tento způsob vzdělávání spuštěn ve všech 200 tréninkových akademiích pro zaměstnance v USA.

Jak virtuální trénink probíhá?

Walmart: Virtual Reality Debuts in Associate Training. Photo: http://blog.walmart.com

Zaměstnanec si nasadí brýle, do nichž mu budou promítány scénáře z reálné praxe ve Walmartu jako například uchovávání čerstvých potravin, úklid nepořádku v uličkách mezi regály, ale i sezónní výprodeje či tradiční předvánoční vřava.

Brýle budou zároveň připojeny k obrazovce, na níž mohou další účastníci školení v učebně sledovat, co dotyčný v brýlích vidí a jak se mu daří plnit plnit příslušné úkoly.

Ve virtuálním prostředí si zaměstnanci vyzkoušejí reálné situace včetně vlivu svého jednání na nakupující zákazníky. Mohou tak snadněji odstranit chyby a naučit se zvládat řešení problémů, které dosud v praxi nezažili.

Mohou se podívat do jiných poboček a obchodů a inspirovat se jejich postupy, aniž by tam fyzicky museli jezdit.

Jak vůbec tento nápad vznikl?

V článku na firemním blogu s názvem From Football to Retail Walmart vysvětluje, že prvotní inspiraci přinesl jeden z manažerů provozu, který viděl trénink hráčů jednoho z univerzitních týmů amerického fotbalu pomocí virtuální reality.

Mluvil s hráči i trenérem a dozvěděl se, jak jim tato možnost tréninku reálných situací pomáhá zlepšovat reakce a dovednosti. Nadchlo jej to do té míry, že tento nápad předložil v práci.

Virtuální realita se v posledních letech výrazně zdokonalila a její využití pro účely vzdělávání zaměstnanců stoupá. Podle serveru Business Insider ji v USA již využívají nejen sportovci, ale i společnosti zabývající se těžbou ropy nebo nemocnice.

 

Máte i vy zkušenost s využitím virtuální reality ve firemním vzdělávání? Dejte nám vědět.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider