Naučte se lépe rozjímat při učení

Většina lidí preferuje určitý styl učení, i když často uplatňuje aspekty více stylů. Když si dokážeme určit, jaký styl nám nejlépe vyhovuje, pomůže to také odhalit, kde se zlepšit. Článek popisuje čtyři základní styly učení.

- Aktivisté. Tito lidé se plně ponořují do stále nových zkušeností. Se zájmem se angažují „tady a teď“. Dlouhodobé úkoly je naopak dokážou znudit. Často se vrhají do nových věcí, aniž by zvážili všechny důsledky.

- Rozjímající. Tito lidé se vracejí ke svým zkušenostem a snaží se je uplatňovat v různých perspektivách. Nejprve sbírají informace, přemýšlejí o nich, analyzují je a teprve pak vyvozují závěry.

- Teoretici. Tito lidé se snaží převést to, co vidí, do svých vlastních slov a vytvářejí si vlastní teorie. Problémy řeší postupně logickými kroky, mají sklon k perfekcionismu, vytvářejí mnohdy složité systémy.

- Pragmatici. Tito lidé testují nové věci podle toho, zda fungují v praxi. Na problémy a výzvy reagují aktivně, vidí je jako výzvy.

Pokud se chcete zdokonalit v rozjímavém stylu učení, vyzkoušejte následující tipy:

- Sledujte ostatní, zejména jak pracují ve skupinách. Zajímejte se, jak spolupracují, kdo se účastní a kdo ne, kdo vystupuje kontroverzně či kriticky apod.

- Pište si deník. Každý den věnuje 10 minut zaznamenávání událostí, které jste zažili.

- Zpětně přemýšlejte, co se stalo ve vaší skupině, co jste si užili a co ne a proč tomu tak bylo.

- Najděte si informace o tom, co je pro vás nové a snažte se nasbírat co nejvíce zjištění z různých zdrojů.

- Zbavte se svých překážek v učení, mezi které patří především tendence držet se zpět a váhat, sbírat informace příliš dlouho a přehlédnout důležité chvíle.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com