Nebát se a nemlčet

Řada lidí má strach z mluvení v cizím jazyce. Nechce se cítit hloupě, obává se, jak to bude znít apod. V zahraničí proto mlčí a chová se nenápadně. Přitom jde často o lidi, kteří jsou chytří, ve vlastním jazyce komunikují bez problémů a v oblasti svého působení jsou úspěšní. Se studiem jazyků skončili na střední škole (nebo nikdy nezačali). Nemusejí také mít čas či energii na náročné lekce cizích jazyků.

Když však máte před sebou dovolenou nebo nějakou zahraniční cestu, není na škodu naučit se alespoň základy příslušného jazyka. Nejprve se naučte cizojazyčné ekvivalenty pozdravů, měli byste umět také poprosit a poděkovat. Budete tím v cizí zemi budit důvěru a získáte si pozitivní přístup cizinců.

Další slova, jimž byste se měli naučit jsou číslovky. Mějte při tom na paměti, že vaším cílem není zvládnout náročné počty, ale domluvit se alespoň na nejzákladnější úrovni a užít si legrace. Zvažte také, jaké fráze by se vám mohly hodit například při návštěvě restaurace či obchodu nebo cestování místní dopravou. Začínejte s jednoduchými frázemi o několika slovech.

Nejdůležitější je neostýchat se. Naučte se deset, dvacet nebo třicet slov a několik frází a hlavně je v zahraničí používejte.

-kk-

Zdroj: Go Articles.com - největší světová databáze volně přístupných článků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Go Articles.com