Online MBA pomáhá IBM udržet talenty na rozvíjejících se trzích

Nadměrná fluktuace manažerů s vysokým potenciálem v rámci rozvíjejících se trhů trápí řadu velkých firem. Divize IBM Global Business Process Delivery se proto spojila s Northeastern University College of Business Administration v americkém Bostonu, aby se s tímto problémem již nemusela potýkat. Výsledkem spolupráce je program online MBA ušitý na míru společnost IBM, který byl poprvé spuštěn v roce 2008 v Indii. Kromě interaktivity a snadného přístupu patří mezi základní výhody programu mezinárodně uznávaná akreditace.

Vývoj programu začal v roce 2006 pro účely indického zastoupení IBM. Do prvního ročníku bylo nominováno 15 studentů z řad manažerů s vysokým potenciálem. Vybíral je seniorní management společnosti spolu se zástupci univerzity. Účastníci programu se zavazují setrvat v řadách IBM minimálně jeden rok po získání titulu MBA. Na školné si z části přispívají sami, což má sloužit jako motivační faktor. Během 24 měsíců musejí absolvovat 17 online kurzů, z nichž každý trvá pět týdnů.

Úvodní ročník indického MBA se blíží ke konci a očekává se, že úspěšně absolvují téměř všichni jeho účastníci. IBM již dnes hovoří o úspěchu v podobě úspory nákladů na nábor a školení nových manažerů. Fluktuace manažerů s vysokým potenciálem, kteří se neúčastní programu MBA, je sice 14 %, u účastníků však dosahuje pouhých 5 %. Na základě úspěchu v Indii rozjíždí nyní IBM stejný program i v Číně.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer