Pět cest k rychlému učení

Dnešní svět vyžaduje, abychom se novým dovednostem učili rychle. V dnešní znalostní ekonomice jsme v podstatě tím, co známe. A chceme-li v životě postoupit, je třeba učit se novým věcem. Řada dospělých se však učení nevěnuje.

Zamyslete se, kdy jste se naposledy naučili něco nového, například jazyk, software, hru na hudební nástroj, sport apod. Lidé se většinou neučí, protože se bojí, že je to složité. To ale nemusí být překážkou. Využijte následujících tipů, jak se rychle učit.

- Opakování. Opakováním si věci lépe zapamatujete. Ať už jde o nová slovíčka v cizím jazyce nebo vaření nového receptu, je třeba danou věc opakovat tolikrát, dokud si ji nezapamatujete.

- Hudba. Hudba jako pozadí pomáhá koncentrovat se na učení. Najděte si ale hudbu, která speciálně vám zvedne náladu a pomůže k soustředění. Populární je například Mozart.

- Asociace. Efektivní cesta k učení vede také přes spojování nových věcí s těmi, které již znáte. Patří sem například mnemotechnické pomůcky. Řadu z nich najdete na internetu.

- Přemýšlení v obrazech. Lidská mysl funguje v obrazech, proto si lépe pamatujeme věci, když si je dokážeme zvizualizovat. Snažte se proto nezapamatovávat si abstraktní pojmy, ale obrazy, které dokážete rychleji vyvolat.

- Výukové videoprogramy. Dobře se učí od druhých lidí. Jedna z nejlepších cest, jak toho dosáhnout, spočívá v použití výukových videí a programů. Na počítači můžete vidět celé procesy, které se chcete naučit, a můžete si je i procvičovat.   

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com