Probuďte svou kreativní stránku

Ne každý člověk je od přírody kreativní. Přesto však může do svého jednání vnést více kreativity, bude-li se o to snažit.

Začněte tím, že si vyčleníte určitý čas na přemýšlení. Již to, že si na něco uděláte čas, vysílá do vašeho mozku signál, že je to pro vás důležité. Učte se oprostit svou mysl od každodenních problémů.

Zkuste se podívat na svůj osobní i profesní život z jiné perspektivy. Přemýšlejte, jak uvažují lidé, s nimiž jednáte. Hledejte také způsoby, jak si rozšiřovat obzory. Přečtení jednoho výtisku novin nebo zprávy na internetu denně nestačí. Zkuste si přečíst knihu, která vás inspiruje ke kreativnějšímu jednání. Mějte vždy po ruce tužku a papír, abyste si mohli zapisovat myšlenky, které vás napadnou při čtení nebo kdykoli v průběhu dne.

Dobrou technikou může být i to, naučíte-li se vstupovat do obtížných situací. Vytržení z běžné jistoty a pohodlí podpoří vaši kreativitu. Nebojte se přicházet s myšlenkami, které vám na první pohled přijdou hloupé.

Uvědomte si, že kreativita se neřídí žádnými časovými hranicemi. Nemůžete spoléhat na to, že vás dobrá myšlenka napadne ve vytyčené době. Většinou to naopak nebude ve chvíli, kdy budete sedět u počítače a čekat na ni. Může to být, až si půjdete zaběhat, ve sprše nebo mezi lidmi, kteří podpoří kreativní část vaší mysli. Důležité však je hledat způsoby, jak nové myšlenky uplatňovat v praxi.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online