Proč celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání je velice praktická věc. Starší lidé navíc mají oproti dětem hned několik výhod. První je – ač se to může zdát nepravděpodobné – lepší paměť. Mezi další výhody pak patří zkušenosti a méně rozptylování. Lékaři již dávno potvrdili, že s pokračujícím vzděláváním vznikají nové mozkové buňky a dokonce je touto cestou možné i odvrátit Alzheimerovu chorobu. Starší lidé nejsou novými věcmi tak zaskočeni jako děti a lépe si dovedou poradit s memorováním slov, která jim nedávají smysl.

Čím více má člověk životních zkušeností, tím lépe se učí. Nové věci mu téměř vždy připomínají něco, co už zná. Může si lépe říci: „Ano, to bude správně. Je to jako když…“ V učení mu může bránit mnoho překážek, pravděpodobně nebude však tak zaměstnaný nejrůznějšími problémy a zájmy, jako když byl teenagerem. Nebude nucen volit mezi studiem a randěním po večerech.

Tři výše zmíněné výhody starších studentů se vztahují k samotnému studiu stejně dobře jako ke zkouškám. Jakožto mladí studenti jste pravděpodobně měli před zkouškami problém s nervozitou, dnes si však již lépe dokážete připustit, že neúspěch vás nezdrtí a můžete to zkusit znovu. Pokud jste v mládí neměli bohaté rodiče, pravděpodobně jste neměli k dispozici takové zdroje jako dnes. Vaše výhody jsou nesporné. Proč byste se ale měli obtěžovat ke studiu „na stará kolena“?

- Zabráníte tím degeneraci svého mozku.

- Přeškolíte se na novou práci.

- Můžete se postavit na vlastní nohy.

A jak byste se měli učit? Máte spoustu možností. Pohodlná může být forma korespondenčního kurzu, návštěva klasické třídy vám zase nabídne důležité interakce a možnost dostat hned odpovědi na vaše otázky. Pak je tady také internet. Stačí si jen vybrat.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com