Reportáž: Python se naučí třeba i manažer, který si chce zjednodušit práci s daty

Programovací jazyk Python se těší v posledních letech velké oblibě. Využití má hned v několika různých oblastech – od práce s vědeckými daty přes strojové učení a zpracování obrazu až po tvorbu webových stránek. Právě kvůli schopnosti efektivní analýzy a práce s daty roste významně jeho popularita.

Proč byste se o něj měli začít zajímat, pokud pracujete s daty? To jsme zjišťovali na kurzu datové analýzy v Pythonu, který pořádá společnost ICT Pro.

Kurz Datová analýza v Pythonu, ICT Pro

Firmy sbírají data o svých zákaznících, dodavatelích, procesech... Data exponenciálně rostou a firmy jsou si vědomy toho, že bez schopnosti je efektivně vytěžovat, jim jejich pouhé ukládání nebude k ničemu. Dat je tedy příliš mnoho a jsou nepřehledná.

Ačkoliv jsou přímo pro analýzu dat vyvinuty specializované jazyky, jako například R, obecnější jazyk Python, který se dnes předhání v popularitě i s rozšířenou Javou, nabízí další přidané hodnoty. Umožňuje například data propojovat s dalšími datovými oblastmi. Skvělé využití má i v oblasti automatizace, pomocí níž zjednoduší náročnější analytické úlohy, které by jinak zabraly specialistům spoustu času.

Příkladem využití Pythonu je třeba oblast internetu věcí (IoT). S relativně nízkými pořizovacími náklady na technologie (mikropočítač a různé senzory) můžete naprogramovat aplikaci, která umožní automatizovaně měřit teplotu návštěvníků v určitém prostoru, nebo třeba vytvoříte program pro chytré zalévání rostlin. Jazyk Python využili dokonce i vědci z NASA pro dálkové řízení vozítka Mars rover na misi.

Oproti dalším programovacím jazykům je Python také poměrně jednoduchý na naučení. Jan Kolomazník, lektor programování ve vzdělávací společnosti ICT Pro, uvádí, že je spíše nástrojem vhodným pro odborníky-neprogramátory než složitým programovacím jazykem.

„Výhodou Pythonu je jeho snadné a intuitivní použití. Oproti programovacím jazykům, jako je Java, která se hodí spíše pro větší projekty, je Python naopak skvělým pomocníkem pro běžné menší úlohy. Zjednodušeně se dá říct, že je to velmi rychlý efektivní nástroj – taková vylepšená kalkulačka, spíše než programovací jazyk,“ doplňuje Jan Kolomazník.

Kurz Datová analýza v Pythonu, ICT Pro

Zúčastněte se dvoudenního kurzu Datová analýza v Pythonu, kde se seznámíte se základy fungování tohoto jazyka.

Na praktických cvičeních si vyzkoušíte nejrůznější úlohy včetně dvou příkladů věnovaných automatizaci úkolů. Data budete zpracovávat pomocí knihovny Pandas a zkusíte si také kreslení grafů s knihovnou Matplotlib.

Celý postup zpracování dat si sepíšete jednoduše jako dokument v praktickém nástroji Jupyter Notebook, který je prokládán jednotlivými kroky, ve kterých data zpracováváte, vykreslujete a znázorňujete v grafech. Výhodou této webové aplikace je, že není třeba stahovat žádná objemná data do počítače. Díky tomu se do kurzu mohou zapojit i distanční účastníci se svým počítačem, na což je vzdělávací středisko ICT Pro dobře vybaveno.

Kurz je vhodný nikoliv pouze pro programátory z povolání, ale také například pro statistiky, datové specialisty nebo manažery, kterým už nestačí Excel nebo SQL a chtějí skutečně efektivně vytěžovat data a usnadnit si tak svou práci.

Kurz Datová analýza v Pythonu

Reference účastníků

"Bylo to velice přínosné školení, erudované, se spoustou praktických příkladů na procvičení. Školení bylo přehledné a dobře koncipované." (Václav Š., UPC Česká republika, s.r.o.)

"Školení bylo velmi přínosné. Lektor se dokázal přizpůsobit našemu tempu a látku jsme průběžně procvičovali na příkladech.“ (Kristýna J., Kooperativa pojišťovna, a.s.)

"Kurz sa mi velmi páčil, určite by som ho odporučil. Interaktívna forma Jupyter notebookov je z môjho pohľadu viac než vhodná. Najviac ma zaujali vlastnosti pandasu, zgrupovania a filtrácie. Velmi ma zaujala aj možnosť funckionálneho programovania v Pythone." (Peter Š., Kistler Bratislava, s.r.o.)

Kurz Datová analýza v Pythonu, ICT Pro