Rivalita? Ne, spolupráce.

Obchodní školy a podnikové univerzity mají leccos společného – podobné programy a zaměření, stejné cílové skupiny. Zatímco obchodní školy však mají přístup ke všem zdrojům, jako jsou nejnovější výsledky výzkumů a publikace a mohou využít znalostí akademických pracovníků, podnikové univerzity tuto výhodu nemají. Mohou si tedy tyto dvě vzdělávací instituce konkurovat?

Původní podnikové univerzity skutečně v porovnání s obchodními školami zaostávaly. Byly pouze jakýmsi doplňkem manažerského vzdělání. V současné době se však velmi rozvinuly, mají svůj vlastní rozpočet, budovy a nabízí velké množství vzdělávacích programů. Navíc nepovažují obchodní školy za své konkurenty – naopak se s nimi snaží spolupracovat, podílet se na výzkumu a spoluvytvářet vzdělávací strategie.

Podnikové univerzity navíc kromě zdrojů z přidružených obchodních škol mohou využívat i znalosti a zkušenosti uvnitř firmy. Tyto znalosti a zkušenosti jsou vždy aktuální a relevantní. Článek dále popisuje konkrétní příklady spolupráce obchodních škol a podnikových univerzit.

**Datum vydání:** V/2002

Zdroj: Financial Times - portál předního britského deníku Financial Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje Financial Times