Rozchod se špatným mentorem

Úspěšní lidé obvykle připisují svůj postup také dobrým mentorům. Když vás ale takový rádce vezme pod křídlo a vy tam nechcete být, bývá to past, ze které se špatně utíká. 

Podle profesora psychologie Jeana Rhodese jsou špatné vztahy s mentory horší než žádné. Průzkumy ukazují, že negativní interakce mají mnohem významnější efekt než ty pozitivní. Formální mentorské snahy, on-line profily a namátkové dosazování mentorů, kteří často nemají potřebné mezilidské dovednosti, bývají pak jako nepovedené "rande" naslepo. 

Důvodů pro rozchod s vaším mentorem může být celá řada. Průzkum identifikoval typologii negativního chování mentorů, které zahrnuje sabotáž, šikanu, vyhledávání pomsty a vykořisťování.

Pak jsou tu ti, kteří si pletou své vlastní dávné úspěchy za relevantní radu. Profesorka managementu Ellen Ensherová doporučuje přijmout přístup „není to o vás, je to o mě“. Radí napsat svému nechtěnému rádci dopis, kde by se mělo vyjádřit, co jste se od něj naučili a uzavřít to například tím, že se již nemáte vzájemně co dát, nebo že nemáte čas, který váš vztah vyžaduje.

Součástí umění rozchodu s mentorem je podle jiných svalit separaci na vyšším moc. Pokud ale může váš mentor ve velké míře ovlivnit vaši kariéru, „nauč se mít ho rád“ říká konzultant Marshall Goldsmith, který radí lidem jednat s takovými mentory jako se zákazníkem, jehož nudné příběhy a vtipy oba posloucháte a smějete se jim. 

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online