Rozvoj globálního leadershipu ve společnosti IBM

Vůdcovské jednotky rychlého nasazení (Corporate Service Corps/Executive Service Corps) vynesly technologické společnosti IBM první místo v letošním globálním žebříčku nejlepších firem pro lídry, který sestavuje časopis Fortune ve spolupráci s poradenskými společnostmi Aon Hewitt a RBL Group. Jedná se o program globálního rozvoje leaderhipu, který vznikl za účelem přeměny IBM z americké společnosti s pobočkami ve 170 zemích světa ve skutečně globální společnost.

IBM již dříve vysílala některé manažery na globální mise, to však bylo velmi nákladné a týkalo se to jen omezené skupiny vedoucích pracovníků. Dnes je v rámci jednotek Corporate Service Corps vysíláno do světa přibližně 500 nastávajících lídrů ročně. Jednotky Executive Service Corps jsou určeny pracovníkům na pozicích ředitelů.

Každá jednotka, kterou tvoří zástupci z přibližně deseti zemí, stráví nejprve tři měsíce přípravou. Znamená to budování virtuálního týmu, rozvoj znalostí o globální ekonomice a leadershipu a první seznámení s klienty. Pak stráví společné čtyři týdny na skutečném trhu.

„Nejde o mírové sbory – tito lidé pracují ve skutečném byznysu a IT poradenství pro nevládní organizace, vládní agentury nebo univerzity,“ citoval server Talent Management viceprezidentku IBM pro globální komunitu Robin Willnerovou.

Autenticitu globální zkušenosti podporuje společné bydlení v pětihvězdičkových hotelech Western. Členové týmů se pod jednou střechou lépe naučí spolupracovat, i když má každý na starosti jiné úkoly. „Není to jako konferenční hovor s lidmi z jiných zemí – je to závislost na lidech z jiných zemích pro hledání řešení,“ dodává Willnerová.

Zpětná vazba ukazuje, že se účastníci programu naučí mnohem více než jen dodat klientům řešení. „Dozvědí se více o leadershipu, týmové práci a diverzitě a také o tom, jak naslouchat a učit se dělat byznys někde jinde. Naučí se také hodně sami o sobě a získávání důvěry,“ uzavírá Willnerová

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management