S čím může pomoci byznys koučink?

Každý nový firemní projekt či iniciativa musí přinášet určité výhody, často i skutečnou návratnost investic. Zvykáme si na potřebu práce s omezenými zdroji a hledáme způsoby, jak učit zaměstnance fungovat efektivně i se zkrácenými rozpočty. Jednou z cest může být byznys koučink. Článek popisuje deset výhod koučování spojeného s kariérou či firmou.

- Snížíte objem problémů. Problémy existují, protože jsme pro ně ještě nenalezli řešení. Díky zapojení kouče mohou zaměstnanci získat fórum pro diskusi o svých myšlenkách a lépe překonávat překážky ve své práci.

- Zaměstnanci lépe porozumějí sami sobě. Kouč může zaměstnancům pomoci odhalit jejich plný potenciál. Ten pak mohou využít ku prospěchu firmy.

- Zlepšíte řízení času. Koučink může naučit také lepšímu vymezování cílů, které nebudou nereálné. Organizace tak nebudou muset investovat tolik času a energie do věcí, které jsou ve výsledku nepotřebné.

- Znovu dosáhnete přehlednosti a soustředění. Když zaměstnanci získají možnost diskutovat o věcech s někým mimo svou oblast, mohou nalézt zajímavá řešení, která by jinak přehlédli.

- Dosáhnete lepšího porozumění vizi a směřování firmy. Byznys kouč pracuje se dvěma klienty najednou – se svěřencem z řad zaměstnanců a s firmou, pro kterou dotyčný pracuje. To mu umožňuje směřovat cíle tak, aby byly ve větším propojení s vizí a směřováním firmy.

- Naučíte se nechat věci být. Někteří manažeři mají problém s delegováním, a staví se tak do cesty efektivnímu provozu firmy. Kouč jim může pomoci objevit způsoby, jak požádat druhé o pomoc, aniž by se přitom vzdávali odpovědnosti.

- Pochopíte, že nikdo nezná všechny odpovědi. Zaměstnancům se někdy stává, že pro samé plánování nikdy nezačnou se skutečnou prací. Diskuse s koučem jim může pomoci ujasnit si kroky, kterých je třeba dosáhnout, a pracovat vždy jen na jednom kroku zároveň.

- Uvědomíte si potřebu inovace. Díky diskusi o současné situaci může manažer přijít na to, jak představit nutné změny těm, kteří jakékoli odmítají.

- Zjistíte, že ne vždy lze souhlasit. Obchodní prostředí je plné výzev. Při dosahování určitých cílů vznikají konflikty a je dobré si uvědomit, že ne každý konflikt je špatný.

-kk-

Zdroj: Changeboard - britský portál zaměřený na HR a rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard