Šest kroků k rozvoji vůdcovství

Rozvoj vůdcovství je jednou z nejrychleji rostoucích oblastí firemního vzdělávání. V USA do něho plyne téměř 25 procent veškerých nákladů na firemní vzdělávání. Vzhledem k důrazu, který se dnes na rozvoj vůdcovství klade, jde o velmi důležitou investici. Článek shrnuje šest rad jak na úspěšný rozvoj vůdcovství.

- Silné zapojení nejvyššího vedení. Jeho účast znamená podporu a propojení programu s firemní strategií. Vedení by se mělo účastnit každé významné části rozvojového programu.

- Vůdcovské kompetence na míru. Úspěšné programy rozvoje vůdcovství vycházejí z určených vůdcovských kompetencí.

- Propojení s obchodní strategií. Rozvoj vůdcovství je více než manažerské školení. Vůdcovské dovednosti sahají od schopnosti jednat s lidmi a řídit projekty až po strategické řízení. Programy rozvoje vůdcovství je proto třeba zakomponovat do obchodního jednání a plánování.

- Zacílení na všechny úrovně vůdcovství. Úspěšné programy rozvoje vůdcovství obsahují prvky, které se vztahují ke všem úrovním řízení.

- Srozumitelný a pokračující přístup. Úspěšné programy rozvoje vůdcovství nesestávají pouze ze školení vedeného instruktorem. Zahrnují zhodnocení rozvoje, 360stupňové hodnocení, setkání s globálními protějšky, případové studie, externí vzdělávání, e-learning a další média.

- Propojení s řízením talentů. Organizace by měly zavádět programy rozvoje vůdcovského potenciálu, identifikovat nástupce současných vůdců a pravidelně je zapojovat do rozvojových aktivit.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer