Sestavování seznamů je užitečný koníček

Někdy není zřejmé, co potřebujete znát, aby jste uspěli v určité práci. Nebo jen chcete porovnat své schopnosti a znalosti s jinými lidmi pracujícími v tomtéž oboru. V obou případech budete hledat nějaký způsob jak změřit vaše schopnosti a znalosti z dané oblasti. V článku uvádí pár tipů Matthew Green z Greenes‘ Guides a John Bogosian z Manchester Partners International.

Nejprve si sestavte seznam technických dovedností a schopností, které k dané práci, o kterou usilujete, budete potřebovat. Zde jsou některé návrhy, jak seznam utvořit :
* Sejděte se s někým, kdo je již zaměstnán ve vaší cílové pozici a ptejte se ho na jeho zkušenosti, vzdělání a profesní dráhu. Pozorujte jeho osobnost, zeptejte se ho, jaký typ člověka může na dané pozici uspět.
* Kontaktujte profesní asociaci, která své členy vzdělává. Komunikujte s jejími členy.
* Podívejte se, jaké jsou požadavky na danou pozici (např. v Monster’s Job listings) a připište je na svůj seznam.

Pokud již máte vytvořený seznam schopností, které potřebujete na danou pozici, je na řadě vytvořit druhý seznam. Na něm budou schopnosti a dovednosti, které již máte osvojené. K tomu vám poslouží různé srovnávací testy a kvízy (např. na stránkách Brainbuzz.com). Důležité je také změřit si svou emoční inteligenci (EQ), která je předpokladem pro úspěšnost v práci (např. Queendom.com nabízí test EQ). Nakonec tedy máte seznam toho, co potřebujete mít, a seznam toho, co již máte. Seznamy porovnejte a snadno přijdete na to, co je třeba zlepšit a rozvíjet, aby jste příště na dané pozici uspěli.
Zdroj: Monsterlearning - Informace zejména z oblasti učení, školení a rozvíjení schopností zaměstnanců.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monsterlearning