Sestavujeme individuální plán rozvoje

Individuální plán rozvoje je nástroj, který usnadňuje rozvoj zaměstnanců. Je to oboustranný závazek mezi zaměstnancem a jeho manažerem o společné práci na rozvoji. Nejčastěji se využívá v rámci rozvoje vůdcovství.

Organizace mají tyto plány rády, protože jsou viditelným, hmatatelným důkazem, že se věnují rozvoji vůdcovství. Lze je snadno monitorovat a měřit postup, ale také využít k řízení odpovědnosti za rozvoj zaměstnanců. Nejdůležitější však je, že jsou-li dobře napsány, skutečně fungují.

- Začněte s cílem, mějte důvod k rozvoji. Bez motivace není důvod vytvářet plán rozvoje. Mezi typické důvody patří nástup do nové práce, zájem zlepšit se v současné práci nebo příprava na novou pracovní roli.

- Identifikujte, co se chcete naučit. Určete si tři nejdůležitější dovednosti, na kterých chcete pracovat, abyste dosáhli svého cíle. Uvědomte si také své silné stránky, které můžete dále zdokonalovat.

- Určete si „rozvojové akce" ke splnění svého cíle. Může to být přechod k nové práci, přijetí obtížného úkolu, učení od někoho jiného (manažera, kouče, odborníka na dané téma atd.) nebo zdokonalování v určité oblasti (pomocí kurzů, knih atd.).

- Stanovte termíny, náklady a odpovědnost. Specifický termín pomůže dostát vašemu závazku. Náklady je třeba konzultovat s manažerem. Určete si také, kdo bude za co  odpovědný. I když většina odpovědnosti za rozvoj připadne zaměstnanci, manažer by měl poskytovat podporu.

- Proberte plán s manažerem. Pro zaměstnance je výhodné pracovat na sobě se zpětnou vazbou a podporou od manažera. Jestliže je z nějakého důvodu spolupráce s manažerem nemožná, doporučuje se důvěryhodný kouč nebo kolega.

- Zaveďte plán, sledujte postup a využívejte, co jste se naučili. Mějte svůj plán neustále před sebou. Vyškrtávejte položky, které jste již splnili, abyste posílili svůj pocit úspěchu. Přemýšlejte o tom, co jste se naučili a zavádějte to do praxe.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru