Školení manažery nedělá

Stále více situací se musí potýkat s problémem, který nebyl od začátku až tak palčivý. Jejich tréninkové programy nedokáží „vyprodukovat“ úspěšné vedoucí. Rozvoj vedoucích pracovníků totiž ztroskotává hned na první zásadě – abychom mohli dobře vzdělávat manažery, musíme definovat, co to vlastně rozvoj vedoucích pracovníků je.

Odpověď nám mohou dát jedna z nejstarších pravidel pro manažery – Konfuciovy spisy. Zde se praví, že aby mohl člověk ovlivňovat ostatní, musí být sám o sobě silná osobnost. Jeho činy však musí být také v souladu s „vyšší mocí“ a vlastním svědomím. Pokud jeho rozhodnutí nestojí na této skutečnosti, nemohou mít úspěch. V současné době to znamená, že schopný manažer by si neměl zakládat na svém postavení, ale měl by především umět pomáhat lidem projít cestou změn, která se ve firmě chystá.

Všechny manažerské vzdělávací programy by proto měly v první řadě rozvíjet osobnost manažera a jeho schopnost komunikovat s druhými. Obzvláště to platí pro společnosti, které chtějí expandovat na cizí trhy. Jejich manažeři si musí zvyknout na kulturní odlišnosti jednotlivých zaměstnanců.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com