Školení ve virtuálním světě

Hry a virtuální realita jsou obecně spojována s teenagery, kteří tráví hodiny u joysticků. V posledních několika letech se však jejich zastánci snaží přesvědčit ostatní, aby je využili jako seriózní školící nástroje. Objevují se konference, kde se o využití her ve firemním a vládním prostředí vážně diskutuje. Hry nebo simulace jsou v současné době k dispozici v oblastech jako jsou prevence sexuálního obtěžování nebo farmaceutický průmysl, kde například učí pracovníky aseptickým technikám.

Využití virtuální reality a jiných nástrojů podobajících se počítačovým hrám pro školení zaměstnanců získalo větší podporu, když společnost IBM projevila zájem o vývoj virtuálních produktů pro rozvoj zaměstnanců. V některých technologiích vidí značný příslib pro firemní školení.

V současné době ale takových produktů není mnoho. Někteří odborníci jsou toho názoru, že virtuální prostředí se těžko ujme ve velkém měřítku. Uznávají ale, že může být zajímavé pro mladší generace pracovníků. Například produkt ProtoSphere stojí firmu obvykle 100 000 dolarů z části v závislosti na počtu uživatelů a je k dispozici již několik let.

Firmy zkoušejí, jak by se virtuální prostředí dalo využít pro školení. IBM plánuje využívat virtuální světy Second Life a Plane Shift ve svém novém programu IBM@ Play. Chce prostřednictvím videoher povzbudit zaměstnance, aby byli ochotnější riskovat a flexibilněji uvažovat.

- av-
Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com