Studie: Exekutivní koučink v následujících 5 letech

Bude se koučování top manažerů v roce 2022 uplatňovat častěji než dnes? A v jaké formě? Bude se od koučů vyžadovat povinná certifikace? Klesnou poměrně vysoké sazby manažerských koučů? A konečně – nahradí kouče chytré aplikace či roboti? Pojďme se podívat, jaké trendy v exekutivním koučinku můžeme očekávat do roku 2022.

Ilustrační snímek

Následující zjištění vycházejí ze studie s názvem Executive Coaching for Results 2018, které se zúčastnila tisícovka koučujících manažerů, interních a externích koučů. Studii zpracovala společnost CoachSource, která je největší firmou poskytující exekutivní koučink na světě. Pracuje pro ni více než 1100 koučů ve více než 100 zemích. Účastníci studie měli ohodnotit, jak pravděpodobný se jim zdá výskyt určitých trendů v jejich oboru v rozmezí tří až pěti následných let.

Roboti kouče (zatím) nenahradí

Koučující manažeři, interní a externí kouči se shodli na nejzásadnějším trendu, který je propojování koučinku s programy rozvoje leadershipu ve firmách. Druhým nejsilnějším trendem pak podle respondentů bude rozvoj koučovacích dovedností manažerů a třetím týmové koučování, tj. koučování poskytované týmy i týmům.

Za nejméně pravděpodobné naopak koučové považují to, že je do pěti let nahradí umělá inteligence. Nepředpokládají ani to, že by klesly sazby koučů a koučink se z hlediska trhu stal komoditou.

Zatímco externí a interní koučové považují za silný trend koučování lídrů z generace mileniálů, z pohledu koučujících manažerů ve firmách je rozvoj této formy koučinku méně pravděpodobný.

Opačný názor mají koučující manažeři na otázku centralizace exekutivního koučování ve firmě pod jednoho či několik málo dodavatelů. Zatímco podle nich je to silný trend, interní a externí koučové jej považují za méně pravděpodobný.

Studie Executive Coaching for Results 2018 navazuje na předchozí ročníky 2005 a 2013. Potvrdila, že využití koučinku ve všech jeho formách v následujících pěti letech poroste.

CoachSource - Executive Coaching for Results 2018

-kk-

Zdroj: ICF - International Coach Federation - portál mezinárodní federace koučů (ICF)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ICF - International Coach Federation