Studie: HR a školení neprodukují výkonnou pracovní sílu

Mezinárodní studie společnosti Accenture ukázala, že většina západních vyšších manažerů vidí u svých pracovních sil nedostatek dovedností potřebných pro vedoucí postavení firmy na trhu. Ani kritické funkce podle nich nefungují, jak by měly. Navíc jen 11 % respondentů je spokojeno s výkonností svého řízení lidských zdrojů a jen 10 % si myslí, že má jejich firma kvalitní školení. Accenture upozorňuje, že firmy, které nezvládnou rozvoj svých lidských zdrojů, riskují ztrátu konkurenceschopnosti. Hlavní problémy zahrnují:

- nedostatečné propojení řízení lidských zdrojů a školení s řídícími obchodními silami,

- neschopnost měřit obchodní vliv řízení lidských zdrojů a školení, - neadekvátní sběr znalostí a kapacity pro jejich sdílení,

- stárnoucí populace a s ní související úbytek talentů,

- nedostatek funkčního zaměření vůdců na záležitosti lidských zdrojů.

Úspěšné firmy mají formální měřicí nástroje pro kontrolu vlivu řízení lidských zdrojů a školení na své nejdůležitější funkce. Zakládají si také na specifickém řízení lidských zdrojů a školení pro specifické funkce. K řízení lidských zdrojů a školení zaujímají strategičtější postoj, včetně toho, že je chápou jako strategického partnera na úrovni nejvyššího vedení.

Studie probíhala od února do dubna 2006 v podobě telefonického dotazování. Zúčastnilo se jí 251 vyšších manažerů ve Spojených státech, Velké Británii, Austrálii, Francii, Německu a Španělsku. Respondenti pocházeli ze sedmi rozsáhlých průmyslových sektorů – maloobchodu, cestovního ruchu, finančnictví, elektroniky, komunikací, energetiky a veřejných služeb.

-kk-

Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide