Tipy pro interní kouče: Jak si vybudovat vztah se svými svěřenci

Ilustrační snímek

Koučink patří v současné době k nejvyhledávanějším způsobům přenášení schopností v organizacích. Zaměstnanci se tak stávají kouči svých kolegů, což většinou probíhá na základě jejich zkušeností a rolí v organizaci. Vědí, že jako kouči mají informovat, vzdělávat a pomáhat rozšiřovat obzory svých kolegů. Ne vždy si ale plně uvědomují, že nejde jen o sdílení znalostí, ale především o schopnost odhalit a využít způsoby, jimiž se jejich svěřenci nejlépe učí. Server trainingmag.com shrnul základy vybudování úspěšného vztahu kouče s jeho svěřenci do šesti bodů:

1. Ujasněte si kontext své působnosti v roli kouče

Než přijmete roli interního kouče, měli byste vědět, co se od vás očekává. Zjistěte si co nejvíce informací o svém budoucím svěřenci a proberte možnosti jeho rozvoje s jeho přímým nadřízeným.

2. Nastartujte vzájemné partnerství

Sejděte se se svým svěřencem osobně a společně prodiskutujte způsoby spolupráce a základní pravidla vašeho vztahu.

3. Sestavte plán koučování

Na základě dvou výše uvedených kroků sestavte plán vaší spolupráce včetně cílů, rolí a odpovědností. Dohodněte se na délce trvání vaší spolupráce a průběžných měřítkách úspěchu. Plán by měl být realistický, zároveň však vašeho svěřence motivovat a zaměřovat se na váš byznys.

4. Buďte partnerem v přemýšlení

Vaším úkolem není poskytovat všechny odpovědi, ale pomáhat vašemu svěřenci samostatně myslet a jednat. Pokládejte otázky a sledujte, jak dokáže uvažovat a zpracovávat informace.

5. Vyhodnocujte výsledky

Vyhodnocujte jak proces koučování, tak jeho výsledky, aby bylo zřejmé, zda vaše úsilí prospívá svěřencům i firmě. Nechte si také prostor pro reflexi. Přemýšlejte o tom, co jste se naučili a o zpětné vazbě od vašeho svěřence. Podle toho pak zdokonalujte svůj koučovací přístup.

6. Určete následující kroky a sdílejte, co jste se naučili

Vytvořte komunitu koučů ve vaší organizaci a sdílejte své nejlepší praxe.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine