Účetnictví je snadné a zábavné, když pochopíte jeho logiku a pravidla

Účetnictví má někdy pověst složitého a suchopárného oboru. Podle jednatelky Centra služeb pro podnikání Kateřiny Langhammerové to ale vůbec nemusí být pravda. Proč je dobré účetnictví studovat? Co Vám znalost tohoto oboru přinese? A jak studium účetnictví probíhá? Na všechny tyto otázky najdete odpověď v našem rozhovoru.

Kateřina Langhammerová

Kateřina Langhammerová, MBA - jednatelka vzdělávacího centra

Účetnictví má pověst složitého oboru. Je to tak?

O účetnictví se někdy říká, že není jednoduché se je naučit. Ale podle našich zkušeností je to především otázka přístupu, který při výuce zvolíte. Účetnictví má jasně dané principy a logické postupy. Když jeho pravidla pochopíte v základech a v souvislostech, což není vůbec složité, nemusí to být žádná věda, ale naopak zábava. Je to obor velmi logický a přehledný, nabízí rozmanitou škálu oblastí a činností. Zároveň je v mnoha ohledech zajímavý a tvůrčí. Například pokud člověk rozumí podstatě účetnictví, pak dokáže číst v účetních záznamech, jako kdyby četl v kronice firmy, o tom, co se v ní dělo, čím si procházela, jak rostla nebo naopak čím se trápila.  

Čím si vysvětlujete zájem o kurzy účetnictví? Není to obor vhodný spíše pro úzkou skupinu specialistů?

Studium účetnictví může mít přínos pro kohokoliv. Rozvíjí naše dovednosti a schopnosti, které jsou podstatné v profesním i osobním životě. Prohlubuje analytické a logické myšlení, učí nás zpracovávat a vyhodnocovat informace, vede nás k pečlivosti a zodpovědnosti.

Každá firma či podnikatel má povinnost vést účetnictví. Proto jsou zkušení a kvalifikovaní účetní na trhu stále žádaní. Je to obor, který má velkou perspektivu a nabízí mnoho možností uplatnění i do budoucna. 

Máte s výukou účetnictví už dlouholeté zkušenosti. Co je na ní nejdůležitější?

Účetnictví je komplexní disciplína, která v sobě zahrnuje celou řadu oblastí od právních norem až po práci s čísly a výpočty. Klíčem je probrat vše krok za krokem, zvolit správnou formu a tempo výuky a látku procvičovat na praktických příkladech. To vše se snažíme našim studentům poskytnout v maximální možné míře. 

Pokud bych měla vyzdvihnout pět hlavních pravidel, která dodržujeme v našich kurzech, tak jsou to následující.

  • Za prvé - výuku vedou zkušení lektoři, kteří mají praxi v oboru účetnictví, látku vysvětlují srozumitelně, přehledně a také trpělivě.

  • Za druhé - máme pečlivě zpracované studijní materiály, které jsou napsané na míru jednotlivým kurzům. 

  • Pravidlo třetí - snažíme se vytvořit příjemné a přátelské prostředí, ve kterém se studenti cítí komfortně a nebojí se v rámci přednášky zeptat a řešit jakékoliv nejasnosti. 

  • Pravidlo čtvrté - používáme online studijní nástroje v podobě online testů, prezentací, videí.

  • A pravidlo poslední - metodu výuky přizpůsobujeme jednotlivým kurzům.

 

Studentka v lavici, Centrum podnikání

Kurzy účetnictví tedy nabízíte v různých formách?

Přesně tak. Naše nabídka kurzů účetnictví je široká. Pořádáme kurzy pro úplné začátečníky i pro pokročilé, kurzy s výukou na počítačích nebo bez nich, dále kurzy rekvalifikační, prezenční, dálkové i online. Záleží jen na prioritách a časových možnostech každého studenta, jakou formu si zvolí.

A co rekvalifikační kurzy účetnictví? Předpokládám, že ty vyžadují zvláštní pozornost.

Máte pravdu, rekvalifikační kurzy tvoří samostatnou kapitolu. Tento typ kurzů má své specifické požadavky, které určuje ministerstvo školství. Ministerstvo také poskytuje akreditace k jednotlivým programům. 

Vysvětlete nám, co to přesně znamená, že je účetní kurz rekvalifikační? A pro koho je určený?

Rekvalifikační kurzy účetnictví jsou určené pro všechny, kdo chtějí získat kvalifikaci v tomto oboru. Jsou vhodné pro začátečníky, kteří nikdy v oblasti účetnictví nepracovali a chtějí se to naučit. A také pro ty, kdo už znalosti a zkušenosti  mají, ale potřebují si je doplnit nebo “oprášit”. Studenti kurzů se naučí vše, co je potřeba pro kompletní účetní praxi. Své studium ukončí závěrečnou zkouškou a obdrží Osvědčení o rekvalifikaci v oboru účetnictví, které jim umožní začít v oboru pracovat. 

Může v nich tedy studovat kdokoliv?

U rekvalifikačních kurzů účetnictví platí tří vstupní podmínky - věk nad 18 let, ukončené střední vzdělání a znalost češtiny. Rekvalifikační kurzy z jiných oborů mohou mít vstupní podmínky trochu odlišné.

Jak dlouho rekvalifikační kurz účetnictví trvá?

Naše rekvalifikační kurzy účetnictví trvají jeden až tři měsíce, záleží na tom, jakou variantu studia si vyberete. Je možné studovat ve všední dny nebo o víkendu, prezenčně nebo dálkově.

A na závěr otázka z trochu jiného soudku. Říká se, že při podnikání je klíčem k úspěchu umění naslouchat klientům a pochopit jejich potřeby. Platí to i u vzdělávání? A jaký je přístup vaší firmy?

Naprosto souhlasím, že zájem o potřeby studentů je stěžejní. Jejich požadavky a očekávání se stále vyvíjí v souvislosti se změnami na trhu práce, a je třeba tento vývoj sledovat a přizpůsobovat se mu. Chceme, aby si studenti z kurzů odnesli co nejvíce. Usilujeme o to, aby je výuka posunovala dál v jejich rozvoji, aby je připravila na praxi v oboru. To je cílem naší práce, kterou děláme rádi.

Nabídka účetních kurzů