Učíme se počítačové gramotnosti

Podle profesorky Olgy Štěpánkové z České společnosti pro kybernetiku a informatiku stráví zaměstnanec v průměru 18 dnů ročně řešením problémů s počítačem. Profesí, které by nevyžadovaly alespoň základy práce s počítači přitom ubývá. Řešením tohoto problému by mohl být tzv. Evropský řidičský průkaz na počítač (ECDL).

Koncept ECDL vznikl v roce 1996 za podpory Evropského projektu Leonardo, nyní jej zaštiťuje nadace ECDL Foundation. Největší výhodou testování metodou ECDL je jasný obsah, spolehlivá kvalita a jednotná metodika všech sedmi obsažených modulů počítačové gramotnosti. Testy jsou standardizovány pro všechny země EU, kde také platí certifikát získaný jejich absolvováním. Myšlenka testování se navíc ukázala natolik úspěšná, že o ni projevily zájem i některé neevropské země. Mezi první patřily Jihoafrická republika, Austrálie a Kanada.

Certifikace a absolvování kurzu pro základní certifikát ECDL přijde zájemce přibližně na 2 200 korun, což není pro každého únosné. Největšími propagátory by proto měli být zaměstnavatelé, kteří chtějí investovat do vzdělávání svých zaměstnanců. V současné době využívají ECDL při rekvalifikacích také některé úřady práce. Testování v ČR započalo v roce 1999 a od té doby jím prošlo necelých 13 tisíc lidí. Jistě tedy máme co dohánět, protože nastává doba, ve které bude počítačová gramotnost samozřejmostí.

-kk-
Zdroj: Práce a sociální politika - Noviny Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Práce a sociální politika