Učte i jinak!

Zatímco dramaticky klesá obliba tradičních učebních metod, vzrůstá popularita takových způsobů výuky, které jsou schopné rychle se adaptovat na měnící se podmínky a které lépe vyhovují pracovnímu prostředí. Podle odborníků nastal čas poohlédnout se po méně formálnějších metodách výuky. Mnoho z nich je již studenty delší dobu využíváno bez povšimnutí výukových specialistů. Odborná veřejnost si však již dnes uvědomuje nutnost přechodu k takovým metodám a proto vzrůstá jejich podpora i na straně školitelů. Mezi výhody neformálních metod patří:
1. Je možné je nalézt přímo na pracovišti. Mohou být proto vztaženy přímo ke konkrétním pracovním problémům.
2. Jsou velice krátké. Na rozdíl od tradičních metod zabírají méně času i peněz.
3. Více jsou zaměřeny na potřebu studentů.

Mezi nejběžnější dnes používané neformální metody patří tzv. e-komunity, které jsou často přezdívány praktické komunity. Je to soubor informačních a chatových stránek, na kterých jsou probírány a konzultovány otázky respondentů. Další neformální metodou je práce s úzce propojenými podskupinami na pracovišti. U nich je nutné, aby jim organizace poskytly dostatek prostředků pro vlastní růst a existenci.

Neformální metody výuky vždy existovaly vedle tradičních. S tím, jak rostou zkušenosti výukových pracovníků se ukazuje, že se neformální metody časem stanou silnou částí výukové nabídky mnohých organizací.
-kh-
Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer