Výhody a nevýhody vzdělávání na dálku

V dnešní době se můžeme poměrně snadno vzdělávat kdykoli a kdekoli. Programy dálkového studia využívají internetových technologií, které nám dávají možnost získávat nové znalosti v pružném časovém rozvrhu z jakéhokoli místa s připojením. Stejně tak, jako nabízí řadu výhod, má však tento druh vzdělávání i své nevýhody. Zájemci by proto měli při výběru dálkového vzdělávání zvážit, zda bude v daném případě možné maximálně využít výhod a zároveň se co nejvíce vyhnout nevýhodám.

Mezi hlavní výhody dálkového studia patří osvobození od dojíždění. To ušetří čas i peníze, které byste museli investovat do dopravy. Můžete se také vzdělávat tak, jak vám to vyhovuje. Znamená to možnost pružného výběru času, který vzdělávání věnujete. Studium vám tak nebude zasahovat do pracovního života. Další výhodou je nesporně již zmíněná možnost vzdělávat se kdykoli a odkudkoli. Velkou výhodou je i přístupnost vzdělávání lidem s omezenou mobilitou.

Nevýhodou dálkového vzdělávání mohou naopak být technické problémy. Může nastat potřeba aktualizovat vaše počítačové vybavení. Musíte také mít alespoň základní znalost práce s počítačem a Internetem. Dále může chybět zpětná vazba. Řada dálkových vzdělávacích programů dosud nenabízí možnost on-line komunikace studentů a učiteli v reálném čase. Pak je tu nebezpečí toho, že certifikace a tituly získané touto „netradiční“ cestou nemusejí akceptovat zaměstnavatelé.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com