Vytvořte si správné prostředí pro učení

Existuje řada věcí, které stimulují lidský mozek při učení. Jedním z klíčových faktorů je prostředí, v němž se vzdělávání odehrává.

- Zajistěte nábytek a učební pomůcky tak, aby se soustředily na účastníky vzdělávání. Znamená to především instalovat stoly a židle tak, aby bylo dobře vidět na učební pomůcky a interakce mezi účastníky a lektory mohly probíhat co nejlépe.

- Zaveďte barvy, které podpoří mozkovou činnost. Zaměřte se na materiály, které lze vyvěsit na stěny, jako jsou plakáty, obrázky, grafy apod. Dále věnujte pozornost výběru barvy stěn a také učebních materiálů.

- Používejte efektivní osvětlení, které nebude namáhat oči, odstraní stín při psaní, sníží pronikavé světlo obrazovek a nebude blikat. Snažte se co nejvíce využít přirozeného světla, které dodává energii.

- Zajistěte občerstvení a hydrataci. Nenabízejte jen kávu a sladké pečivo. Zvolte raději ovoce a čerstvé šťávy. Vyhněte se těžkým jídlům a nezapomeňte na dostatek vody.

- Sledujte teplotu v místnosti a ujistěte se, zda není příliš vysoká nebo nízká. V ideálním případě byste měli mít možnost teplotu regulovat. Budete-li si muset vybrat mezi teplejší a chladnější místností, volte chladnější.

- Sledujte akustiku a snažte se dostat pod kontrolu zvuky a hluk v místnosti. Zkontrolujte viditelnost a slyšitelnost z různých částí místnosti. Sledujte také hluk zvenku. Vybírejte místnost tak, aby byla dále od míst, na kterých se shromažďuje velké množství lidí, probíhají stavební práce nebo je hustá doprava.

- Přidejte do místnosti rostliny, které podpoří cirkulaci kyslíku a pomohou vyčistit vzduch. 

- Využijte vůní, které stimulují. Pozitivní vliv na učení a paměť má vůně borovice, máty, vonokvětky (osmanthus), fialek a pomeranče.


-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com