Vzdělávání ve firmách se více soustředí na talenty

Firmy všech velikostí se snaží zlepšit plánování v rámci lidských zdrojů a rozvíjet dokonalejší strategie, aby uspěly ve válce o talenty. Nové techniky řízení talentů se promítají i do oblasti firemního vzdělávání. Začíná se objevovat více vzdělávacích programů, jejichž cílem není primárně zlepšit výkonnost, ale rozvíjet talent zaměstnanců. Tyto programy mají svá specifika:

- Jsou nákladné a časově náročné na zavedení.

- Vyžadují hlubší úroveň znalosti potřeb organizace (klíčových kompetencí a dovedností na různých úrovních kariéry zaměstnanců).

- Vyžadují použití sofistikovaného systému pro řízení výuky (LMS), která zvládne různé typy vzdělávání, jako je e-learning, rozvojové aktivity nebo koučování.

- Obtížně se měří.

Mezi vzdělávací programy pro rozvoj talentů patří například vstupní školení, rozvoj vůdcovství, rozvoj kariéry nebo technických dovedností. Ředitelé vzdělávání by se vedle shromažďování peněz měli zaměřit také na větší propojení vzdělávacích aktivit s řízením HR a lepší chápání výzev a strategií spojených s talentem ve firmě.

Dobrou zprávou je, že ředitelé vzdělávání umějí jednat v případě změn, protože často mají větší obchodní zkušenosti než ředitelé lidských zdrojů. Učení se promítá do všech sfér řízení talentů. Ti, kteří dokážou převzít vůdcovskou roli v této oblasti, proto mají do budoucna větší šanci ovlivnit úspěch organizace.

-kk-
Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer