Základem úspěšného mentorování je vymezení cílů a očekávání

Mentor je osoba s více zkušenostmi v určitém oboru, či obecně v životě, která nám může pomoci lépe využít našich schopností a zvládat nové výzvy. Při hledání mentora je však vždy nejdůležitějším prvním krokem předpoklad, vědět, co od tohoto vztahu očekáváme. Přínosné může být i mít více mentorů.

- Začněte u rodiny a přátel.
- Zvažte i mentory z širšího okruhu známých.
- Pak teprve uvažujte o lidech, které osobně neznáte.
- Uvažujte také o zástupcích konkurence.
- Hledejte v rámci svého oboru (u dodavatelů, profesních organizací atd.).
- Zaplaťte si mentora. Neformální mentorování je postupný vztah, který se může vytvářet i roky. Potřebujete-li okamžitou pomoc, zvažte profesionální konzultanty.

Mentorování představuje vztah, který může být náročným závazkem pro obě strany. Není udržitelné mít mentora, kterého nikdy nemůžete dohnat. Totéž platí i v případě mentorovaného, který se na svého mentora obrací každých patnáct minut. Jak tedy dosáhnout oboustranně efektivního vztahu? Záleží na vymezení cílů a očekávání.

Je-li čas druhé strany příliš drahý, nebude to fungovat. Společně se dohodněte, jak si představujete úspěch, jak často se budete scházet, jak budete postupovat, když se něco nepovede, co má zůstat důvěrné atd. Scházet byste se měli alespoň jednou za čtvrtletí. Když dosáhnete svých cílů, můžete se dohodnout na méně častém kontaktu. V této fázi byste si však již měli vybudovat vzájemný vztah, který se od mentorování přesune k přátelství.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com