Základy porozumění řeči těla

Schopnost rozumět řeči těla je velkou výhodou. Pečlivým pozorováním můžete odhalit, co si druzí myslí (nebo v některých případech chtějí skrýt). Budete tak o několik kroků napřed. Jak začít? Stačí mít bystré oči a zaměřit se na tři základní věci:

- Zkřížené ruce. Zkřížené ruce jsou známkou nepohodlí. Daná osoba nemusí být zvyklá na hodně lidí nebo na to, že s ní někdo mluví. Nemusí být otevřená myšlenkám a bude se méně zapojovat do komunikace. Tím, že dokážete tento projev řeči těla rozpoznat, si ušetříte hodně nepříjemností a trapných situací.

- Blízkost. Pokud se k vám druhý člověk přibližuje nebo stojí ve vaší těsné blízkosti, vypovídá to o jeho zájmu nebo uvolnění. Čím více budete druhého zajímat, tím blíže bude stát. Budete-li tedy mluvit s někým, kdo si od vás udržuje odstup, máte buď něco na obličeji, nebo se vám nepodařilo zaujmout.

- Zrcadlení gest. Při konverzaci s druhým člověkem si všímejte, zda se přizpůsobuje vašim gestům. Sledujte, jak reaguje na vaše pohyby. Pokud bude podvědomě napodobovat váš pohyb, budete ve spojení, aniž by si to uvědomoval. Jindy může vaše gesta napodobovat úmyslně za účelem navázání spojení. V obou případech je to však pro vás dobré.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru