Zkušenosti se studiem v Austrálii? Jsou spojené s kvalitní školou i grilováním na pláži

Naučit se perfektně jazyk, poznat jinou kulturu, vyzkoušet si jiný styl života a třeba i jinou profesi. To jsou jen některé z důvodů, proč vyráží každý rok několik stovek Čechů do Austrálie. Mezi ty, kteří se rozhodli pro studium na nejmenším z kontinentů, patří i Soňa Kacerovská, která se v článku podělila o své zkušenosti.

Jaká je vlastně motivace pro to nechat v Česku kamarády, kolegy i práci a vyrazit na opačnou polokouli za studiem angličtiny? „Řekla jsem si, že je nejvyšší čas začít konečně dělat, co chci já, nikoli to, co ode mě čeká okolí,“ vysvětluje Soňa, proč se rozhodla Prahu vyměnit za Sydney, open space a kolegy za práci hotelové pokojské a klidný život za studium s lidmi z celého světa.

Také jsem chtěla dohnat své mezery v angličtině. To, že nemluvím plynule, jsem vnímala jako veliký handicap,“ popisuje Soňa další důvody pro studium. Ano, je pravda, že australská angličtina se od britské liší ve slovníku, gramatice i výslovnosti, nicméně takzvaný cultivated accent má k britské angličtině blízko a už po několika týdnech se s jazykem sžijete. Na tom, se shoduje většina studentů. A stejně tak na tom, že každodenní používání jazyka vám dá už po 14 dnech mnohem víc než několik měsíců v jazykovce v Čechách.

Zařizování? Nejen s administrativou pomůže agentura

Než nastoupíte do letadla směr Austrálie, čeká vás trocha administrativy, vyplňování formulářů. Část lidí svůj sen vzdá… a druhá část z nich se obrátí na specializovanou agenturu. A udělala to i Soňa: „Obešla jsem několik agentur, abych měla srovnání a přehled. A až pak jsem si vybrala agenturu Studyline," popisuje své zkušenosti. „Dodnes jsem přesvědčená, že zvolit STUDYLINE byla ta nejlepší volba. Dostalo se mi osobního přístupu, agent byl ochotný a strávil se mnou několik hodin, aby mi vysvětlil, co mě po příletu do Austrálie čeká.

Práce v Austrálii? Není problém!

Studium v Austrálii není, i s ohledem na cenu letenek, za hubičku. Tím spíš spousta studentů pojí studium s prací. Soňa měla jako hlavní cíl zlepšení angličtiny, práce pro ni byla „až“ na druhém místě, ale možnost spojit díky studentskému vízu školu a práci uvítala. Vše potřebné jí pomohla zařídit agentura a Soňa mohla až 20 hodin týdně pracovat (tolik povoluje studentské vízum).

Pokud člověk chce a domluví se anglicky, tak se práce v Austrálii dá najít docela rychle. Podařilo se mi získat pozici pokojské v hotelu, jediný zádrhel byl, že jsem téměř tři týdny čekala, než mi pošlou smlouvu. S odstupem času vím, že jsem je měla jen více urgovat,“ domnívá se Soňa. Přestože začátky nebyly lehké, nakonec byla se svojí prací spokojena. Mohla si totiž svoje směny přizpůsobovat školní výuce, kterou absolvovala na prestižní a skvěle hodnocené mezinárodní škole Kaplan.

  

Škola? Spolužáci z celého světa a nadšení z výuky

Kvalita australského školství je nadprůměrná. A platí to i pro tamní jazykové školy. Kromě malých, rodinných jazykovek tu můžete navštěvovat respektované mezinárodní instituce s dlouholetým know-how. K takovým patří i jedna ze dvou sydneyských poboček jazykové školy Kaplan, kam Soňa chodila.

Ve třídě nás bylo okolo 13 žáků. Různých národností i různého věku. A učení probíhalo ve formě škola hrou. Měli jsme sice učebnice, ale učitelé nám dost často vysvětlovali věci z každodenního života. To samé chtěli po nás. Byl to skvělý způsob, jak se naučit nová slovíčka a zároveň se dozvědět, jak to funguje třeba ve Venezuele, Mexiku, Koreji či Japonsku.

Soňa nejdříve začala s kurzem General English, tedy kurzem obecné angličtiny, který rozvíjí všechny aspekty jazyka a odbourává strach z komunikace v cizím jazyce. Po třech měsících obecné angličtiny přestoupila na specializovaný kurz připravující k mezinárodní zkoušce FCE, který byl náročnější. A to nejen časově. „Byl to docela šok a já jsem se musela každý den připravovat na výuku, abych dohnala, co se dá, a neztrácela. Ohromně mě to ale bavilo a nakoplo skutečně makat. Zpětně to hodnotím jako nejefektivnější cestu, díky které jsem se posunula dál,“ popisuje Soňa svojí zkušenost s kurzy a školou.

„Barbie“ na pláži a přátelé z celého světa

Austrálie je otevřenou multikulturní zemí, která proslula pohodovou atmosférou a přátelskostí místních „Aussie people“. A potvrzují to i slova Soni Kacerovské: „Nic tu není problém, každý se vám snaží poradit. Místní jsou navíc neuvěřitelně přátelští,“ popisuje zkušenosti ze života v Austrálii. „Milují surfování a grilování, barbecue, v místním slangu „barbie“ na pláži. O víkendu jsou všechny pláže v Sydney plné, hraje na nich hudba, tancuje se…

Spoustu zábavy zažila Soňa i díky sdílenému ubytování s jinými zahraničními studenty, což je vedle bydlení v hostitelských rodinách nejpopulárnější způsob ubytování. „Navzájem jsme si vyprávěli, jak to u nás doma chodí. Občas jsme si i vařili tradiční jídla. Navzdory občasným hádkám to bylo super,“ vzpomíná Soňa.

Cestování? Po Austrálii a dál…

Soňa v Austrálii strávila 9 měsíců, 7 z nich studovala a pracovala, v dalších 2 cestovala. Stejně jako většina studentů, kteří do Austrálie vyrazí, při studiu pracují a za ušetřené peníze pak mohou cestovat. „Začala jsem Tasmánií, pak vyrazila k Uluru, do Darwinu, do národního parku Kakadu, k Velkému bariérovému útesu,“ popisuje jen některá místa z cesty, která ale ještě neskončila.

S pomocí agentury se jí totiž podařilo získat pracovní víza na Nový Zéland. A tady momentálně žije a nemůže se rozhodnout, kde se jí líbí víc, zda v Austrálii nebo na Zélandu. Přiznává ale, že do Austrálie se určitě jednou vrátí.