5 AI nástrojů, které by měly být nelegální

V tomto článku se podíváme na 5 nástrojů, které jste možná nečekali, že existují, a možná bychom s nadsázkou mohli i říci, že by měly být nelegální. Otevře vám to oči v tom, jakým směrem se ubírá naše budoucnost a na co bychom si my i naše děti měli dávat pozor.

Josef Kadlec, Recruitment Academy

Pimeyes.com

Nástrojem číslo 1 je Pimeyes, který je mistr v tom, co dělá. A to, co dělá je tzv. face recognition - rozpoznávání obličejů. Možná máte něčí fotku z Internetu a nevíte, kdo daná osoba je. Nebo jste na networkingovém eventu a stane se vám to samé v reálném světě - nevíte, kdo daná osoba je.

Můžete takovou osobu vyfotit nebo vzít zmíněnou fotografii z Internetu a nahrát ji do tohoto nástroje.

Parťáka z podcastu Nelidské zdroje jsem vyfotit ve Starbucksu. Fotografie je navíc pořízena z profilu, což je samozřejmě pro umělou inteligenci těžší zadání.

Pimeyes

Pimeyes lokalizuje obličej na fotografii a technicky ohodnotí jeho kvalitu.

Pimeyes

Poté dáte Start Search a probíhá hledání obličeje dané osoby na různých online zdrojích.

Toto je výsledek.

Pimeyes

Vidíte, že Matějův obličej je k nalezení na různých webech. V reálu bychom toto použili na osobu, kterou jménem neznáme a jméno bychom našli někde na daném webu.

Jedná se o webovou službu, která vám bude dobře fungovat i z mobilu. K výsledkům se dostanete zdarma, ale nebudete moci kliknout na dané odkazy, kde se daná fotografie nachází. To je až v placené verzi, kde si můžete pořídit měsíční předplatné nebo zaplatit jednorázově za odkrytí všech odkazů v daném hledání.

Watermarkremover.io

Nástroj Watermarkremover dělá přesně to, co avizuje jeho název a to, že odstraňuje vodoznaky z fotografií. 

Watermarkremover

Prakticky to znamená, že máte např. veškeré fotografie z fotobank zdarma, protože vodoznak je často jejich jediná ochrana z technického hlediska (ne z toho legislativního).

Jedná se o webovou aplikaci a to zcela zdarma.

Cleanup.pictures

Tato webová služba, která je navíc zdarma, vám umožní smazat cokoliv nebo kohokoliv z jakéhokoliv obrázku.

Možná máte na webových stránkách fotografie zaměstnanců, ale někdo už u vás nepracuje a chtěli byste ho z webu odstranit.

Ukážeme si to na příkladu fotografie zaměstnanců společnosti Rohlik.cz, kde jsem měl možnost dělat přednášku na téma umělé inteligence.

Cleanup.pictures

Jednoduše označíme to, co chceme smazat.

Cleanup.pictures

A voila. 

Cleanup.pictures

AI pomáhá funkcionalite dopočítat, co se nachází v tomto případě za danou osobou a dokresli např. žaluzie.

Dobře to funguje např. i na mazání textů nebo log z obrázků. 

Cleanup.pictures

Podobnou AI funkcionalitu dnes najdete např. i v Canvě, Photoshopu a jiných nástrojích. 

Play.ht

S Play.ht můžete naklonovat jakýkoliv hlas a to dokonce nejen váš, protože k tvorbě naklonovaného hlasu můžete využít např. Youtube video.

Pokud znáte můj hlas, přehrajte si tento krátký soubor, který vznikl právě pomocí Play.ht, kde jako báze pro naučení mého hlasu posloužilo mé několikahodinové video z Youtube a posuďte, jestli mě poznáváte. 

Nástrojů ke klonování hlasi, tzv. Text-To-Speech nástroje je více a to například DeScript, Resemble AI, Murf AI, Respeecher a další.

Deepnude.cc

Touto aplikací chci pouze naznačit a demonstrovat, do jaké doby se řítíme. Deepnude dokáže podle fotografie kohokoliv svléknout (přesněji řečeni zatím pouze ženy). Operace trvá skrze webové stránky pouze pár sekund a může ji vykonat kdokoliv a to na jakékoliv fotografii. 

Deepnude.cc

Ne že by podobné věci nešly dělat dříve, ale teď je to mnohem snazší, může to dělat skutečně každý s běžným počítačem či mobilem a je to o mnoho dokonalejší. 

Nebudete moci věřit žádnému digitálnímu obsahu a to ani, jestli tento článek nepsal robot. 

 

Dejte mi vědět, co si myslíte a nezapomeňte mě sledovat pro další novinky z oblasti AI, recruitmentu a LinkedInu.

Hodně štěstí s umělou inteligencí.