HIRECONOMICS duben: Nábor na Tinderu, kreativní postování a šmírování na LinkedInu

Přinášíme vám to nejlepší z pravidelné show HIRECONOMICS v dubnu 2018. Tato show vydávaná jako video i v textové podobě přináší praktické a originální návody, techniky, metody a data, které můžete okamžitě aplikovat ve své denní roli recruitera nebo talent sourcera.

HIRECONOMICS duben 2018
Ilustrační snímek

Videa HIRECONOMICS jsou vydávána v angličtině. Ta k dubnovým článkům si můžete přehrát zde:

Níže si pak můžete přečíst články k jednotlivým videiím v češtině.

Sourcing kandidátů na Tinderu

Sociální síť plná mladých profesionálů nebo nezbytný nástroj mileniálů pro randění? Ano, mluvíme o Tinderu. Může to působit kontroverzně, ale Tinder je, stejně jako jakákoliv jiná sociální síť, zajímavým zdrojem kandidátů.

Uspořádali jsme menší experiment a „oswipovali“ 400 mužů (omlouváme se, dámy) v Praze ve věkovém rozmezí 25 až 45 let. Není to ideálně velký vzorek respondentů, ale některé trendy i tak dokáže ukázat.

Pojďme se podívat, k čemu jsme se dopracovali a jak používat Tinder k hledání kandidátů bez rádoby tajných pohovorů v průběhu rande.

230 uživatelů (42 %) ze zmíněných 400 uvádělo na svém profilu název pozice nebo zaměstnavatele. Dalších 20 % zmínilo své vzdělání/vystudovanou školu. Jak asi víte, Tinder profil je většinou propojen s facebookovým účtem, takže se uživatel může rozhodnout, zda chce zobrazovat své vzdělání a práci uvedené na FB profilu.

Je třeba zmínit, že cílem bylo ukázat, jaký typ potenciálních kandidátů se na Tinderu vyskytuje, ale oslovovat zde aktivně s pracovními nabídkami spíše nedoporučujeme.

Tinder očividně používají lidé ze všech sfér – od „modrých límečků“, přes studenty až po výkonné ředitele. Lidé zmiňují své povolání dvakrát častěji než vzdělání, někteří zveřejní oboje.

Sourcing kandidátů na Tinderu

Pojďme se podívat na tento screenshot Tinder profilu:

Sourcing kandidátů na Tinderu

Když zkusíme na Facebooku vyhledat „Martin game designer“ nebo „Martin Warhorse Studios“, nalezneme přesně toho Martina, kterého jsme hledali: 

Facebook search

V tomto případě bylo hledání opravdu snadné, většinou bude potřeba přidat lokaci (Město) nebo zkusit použít Intelligence Search Plugin, kde můžete blíže specifikovat jméno, zaměstnání, vzdělání a pokud Tinder ukáže i nějaké společné zájmy, dá se hledat pomocí olajkovaných stránek.  

Intelligence Search Plugin

V případě, že vám Tinder ukáže i společné přátelé (1st connection pro společného přítele, 2nd potom pro přátele vašich přátel – stejně jako na LinkedInu), je i tato informace použitelná pro hledání pomocí pluginu.

Teď už máme celé jméno hledaného Martina a můžeme ho dále kontaktovat na LinkedInu nebo jinou formou. Mohlo by se to zdát jako velice časově náročný proces, ale jestli chcete využívat netradičního zdroje, který vám dá náskok před konkurencí, za zkoušku to rozhodně stojí.

Najít Martina nám trvalo méně než 5 minut. :-) Nezapomínejte ale na to, že dost lidí má rozdílné fotky na Tinderu a Facebooku. 

Kreativní postování na LinkedInu

Ať už jste sourceři nebo recruiteři, každé zhlédnutí vašeho příspěvku se počítá. Čím více „views” získáte, tím blíže můžete být člověku, kterého hledáte. Tento článek nemá za cíl sloužit jako kuchařka pro vaše posty, ale má být spíše inspirací pro vaše vlastní recepty.

Ze všeho nejdříve specifikujme prostředí LinkedInu. Většina lidí ve vašich spojeních vás osobně nezná, čímž se LinkedIn odlišuje například od Facebooku. Lidé se nestydí vám sdílet nebo likovat příspěvek, pokud se jim líbí. Nebojí se verdiktu svého networku, protože sebeobraz na LinkedInu je přeci jen trochu jiný než ten, který si před svými přáteli budujeme na Facebooku.

Štědrosti této platformy také přispívá možnost napojit se na velké množství lidí. Existuje zde jistá korelace mezi počtem vašich spojení a počtem zhlédnutí příspěvků. Tato souvztažnost ale v jistém okamžiku přestává platit. Příspěvek, který jsme zveřejnili s 2 000 spojeními měl stejný dosah jako ten, který jsme zveřejnili při 10 000 spojeních, což pouze dokazuje, že na obsahu záleží. I vy můžete mít skvělý dosah bez armády spojení.

Zde jsme pomocí nástroje Fake news generator vytvořili jistý „fake news” post. Existují také generátory využívající oldschoolovou novinovou formu, v nichž je daleko více místa na text.

Fake news generator

Toto je vlastní Spotify playlist. Doporučil bych i vyhledávat jména konkrétních kandidátů, překvapí vás množství kombinací, které Spotify umožňuje.

 Spotify playlist

Tady jsme udělali fiktivní google search, ve kterém můžete změnit odpověď našeptávače.

fiktivní google search

Zde je Tinder match generátor. Můžete přidat klidně fotku konkrétního kandidáta, záleží jen na vás.

Tinder match generátor

Pokud bychom měli shrnout sdělení tohoto článku, pak jím je fakt, že se kreativita vyplácí. S rostoucím počtem čistě deskriptivních popisů pracovních pozic vzrostla imunita kandidátů. Doporučili bychom vybočit z normy a dělat to trochu jinak. Uvidíte, že se k tradiční formě nebudete mít důvod vracet.

Jak si prohlížet LinkedIn profily anonymně

Někdy se chcete podívat na kandidátův LinkedIn profil bez toho, aby si toho všiml. Pokud používáte placenou LinkedIn licenci, není to žádný problém. Pojďme se ale podívat na tři způsoby, jak to jde i zdarma. 

1. Google X-ray search

Nejjednodušší cestou, jak se dostat ke kandidátovi, je použití starého dobrého Googlu. Ten ví přece všechno, ne? Nejdříve se ujistěte, že jste odhlášeni z vašeho LinkedIn profilu – nebo rovnou použijte nové okno prohlížeče.

Ve vyhledávání Googlu mohou být použity následující vyhledávací příkazy (doplňte jméno, lokalitu, pracovní pozici…):

site:linkedin.com/in “Name Surname” Location

site:linkedin.com/in “Name Surname” Location “job title”

Nicméně ke zhruba 12 % LinkedIn profilů se přes Google nedostanete z důvodů nastavení soukromí uživatelů. Může se také stát, že si nebudete mít možnost prohlédnout úplný profil a LinkedIn vás bude nutit k založení vlastního profilu. V takovém případě můžete použít další nabízené metody. 

2. EZ preview Plugin

Tento skvělý praktický nástroj (rozšíření pro prohlížeč Chrome) ušetří hromadu času při hledání na LinkedInu. Používáním tohoto zdarma dostupného nástroje si můžete profily prohlížet přímo na LinkedInu.

Stačí do vyhledávání napsat jméno člověka, kterého si chcete prohlédnout, a jít na vyhledávací seznam „Lidé“, ale neklikat na profil. Namísto toho se vám při přejetí kurzoru nad jménem kandidáta objeví malé modré EZ logo. Když přes něj kurzorem přeběhnete, uvidíte okno celého profilu, který si pak můžete dle libosti proscrollovat nebo uložit. 

EZ preview Plugin

 

3. „Anonymní“ LinkedIn profil

Pokud preferujete zůstat v anonymitě všem LinkedIn uživatelům, které si prohlížíte, můžete změnit nastavení Soukromý režim prohlížení v sekci Nastavení soukromí (sekci naleznete v rozbalovací nabídce na domovské stránce pod svým profilovým obrázkem):

LinkedIn privacy

Mějte na paměti, že zobrazovaný profil nakonec může být zároveň účinný k oslovování kandidátů – i když ne nutně přímo. Můžete, například, pokud to jde, požádat vedoucího týmu nebo rovnou CEO společnosti, aby se na kandidátův profil podíval – jemu se tato aktivita zobrazí a bude vědět, že o něj ze strany společnosti zájem. Nastartujete tak kandidátovu zvědavost a zbytek už je na vás.

Články v sérii

Aktuální

HIRECONOMICS duben: Nábor na Tinderu, kreativní postování a šmírování na LinkedInu

Aktuální

HIRECONOMICS květen: Poezie na LinkedInu, oslovování kandidátů videem a zdokonalování pracovních inzerátů

Aktuální

HIRECONOMICS srpen: Jak získat kandidáty z ciziny