Jablotron: Musíme být o krok před Číňany

Elektronické alarmy firmy Jablotron se vyváží do šesti desítek zemí světa, společnost dnes včetně dceřinných společností čítá 270 zaměstnanců, roční obrat loni činil 1,3 miliardy korun. O tom, jak česká firma začínala, hovoří ředitel a zakladatel společnosti Dalibor Dědek.

Kořeny společnosti z Jablonce nad Nisou sahají do roku 1990, kdy začal Dalibor Dědek se svými společníky vyrábět hmotnostní spotřeboměr paliva pro motory kamionů, po neúspěchu tohoto produktu přišla na řadu produkce modulů pro úpravu zahraničních televizorů na českou normu. Po sjednocení normy se firma do třetice vrhla na zabezpečování majetku.

Počáteční snaha expandovat do zahraničí se nedařila, jelikož trhy s elektronikou ovládali asijští tygři. Dědek tedy odjel na zkušenou na Tchaj-wan, kde zjistil, že je třeba více se soustředit na marketing. Protože se na Tchaj-wan sjížděli zákazníci z celého světa, zřídil si tam pobočku. Pochybnosti o českém původu nahradila důvěra v tchajwanského dodavatele se jménem Jablotron. Roku 1994 se stal Dalibor Dědek Podnikatelem roku.

Kromě elektronických systémů pro střežení prorazil Jablotron i na poli GSM telefonů, kdy se do podvědomí veřejnosti dostal s obřím stolním mobilem. Pro vývoj obřích mobilů i dalších GSM technologií firma založila dceru s názvem JabloCom. Další specializovanou dceřinou firmou je JabloPCB.

Cenovou laťku elektroniky nasazují světu především asijští producenti. Jablotron se proto snaží být díky inovacím vždycky o krůček napřed. Pokud začne sázet jen na cenu, je konkurence Číňanů víc než aktuální.

-hp-
Zdroj: Profit - měsíčník pro obchod a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profit