Jak souvisí mocný výraz vedoucích představitelů a ziskovost firmy?

Právnické firmy jsou ziskovější, pokud v jejich čele stojí partneři, jejichž obličeje působí mocně. Vyplývá to alespoň ze studie, která byla publikována v americkém odborném časopise Social Psychological and Personality Science.

Podobné studie již v minulosti ukázaly například to, že kadeti West Pointu s dominantními obličeji se pravděpodobněji stanou generály a úspěšnější jsou i senátní kandidáti nebo výkonní ředitelé největších firem, jejichž obličeje vypadají mocně.

Právnické firmy jsou specifické v tom, že jejich vedoucí představitelé – managing partneři – se většinou musejí ke své funkci propracovat postupným rozvojem své kariéry v příslušné firmě. Mocný výraz tváře by proto teoreticky měl hrát menší roli než jejich zkušenosti a dovednosti nebo než vzezření externě nabíraných vedoucích.

Teoretický předpoklad se nepotvrdil

Nicolas Rule z kanadské University of Toronto a Nalini Ambadyová z americké Tufts University porovnávali fotografie obličejů 73 managing partnerů stovky předních amerických právnických firem z hlediska dominantnosti, zralosti, sympatičnosti a důvěryhodnosti s ekonomickými výsledky těchto firem. Polovina fotografií pocházela z aktuálních webových stránek těchto firem a druhá polovina z vysokoškolských ročenek starých průměrně 33 let.

Ukázalo se, že mocný výraz obličeje, který společně formují rysy dominantnosti a zralosti, je silným určujícím faktorem ziskovosti firmy. Platilo to jak u současných fotografií, tak u desítky let starých fotografií z ročenek. Atributy lidského tepla v obličeji – sympatičnost a důvěryhodnost – naproti tomu se ziskovostí firmy nijak nesouvisely.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily