Kam letos poletí na dovolenou možná i vaši zaměstnanci?

Po dlouhé době provázené pandemií, kdy bylo cestování po světě omezené, nyní přichází boom zahraničních dovolených. Letecké společnosti i letiště čelí velkému náporu cestujících, kteří ale občas zapomínají, že v některých destinacích stále platí covidová opatření a jejich nepřipravenost způsobuje komplikace. Přinášíme nejen přehled základních pravidel před vycestováním, ale také seznam letošních nejoblíbenějších dovolenkových destinací.

Ilustrační snímek

V některých destinacích stále platí ochranná opatření proti covid-19, většinou povinný test nebo doklad o očkování, někde také nošení roušek v hromadné dopravě. Než tedy vyrazíte na letiště, ověřte si, co vše je nutné mít v této oblasti připravené a zda vám vůbec ještě platí očkovací certifikát, pokud jej daný stát vyžaduje. Tyto informace většinou najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví cílové země.

„Aby nedocházelo před odlety k nedorozumění, letiště v těchto dnech spouští edukativní kampaň, jejímž cílem je připravit cestující na průchod letištěm a nástup do letadla tak, aby jejich odlet byl co nejrychlejší, bez zbytečných komplikací a nepříjemných nedorozumění,“ vysvětluje Josef Trejbal, obchodní ředitel Letuška.cz, který provozuje společnost ASIANA Group. „Jedná se o tipy v rámci několika oblastí, jako je bezpečnostní kontrola, příjezd na letiště, ochranná opatření související se sířením onemocnění covid-19, příprava cestovních dokladů a podobně,“ dodává.

ASIANA Group

Letní letový řád nabízí spojení do téměř 150 destinací, což reprezentuje téměř 80 % nabídky z předkrizového období. „Důležitou informací je, že se do českého letového řádu vrací jedna z nejzajímavějších možností pohodlného dálkového cestování. Delta Air Lines od 26. května obsluhuje přímé pravidelné lety mezi Prahou a New Yorkem. O tuto pravidelnou linku byl před situací s covid-19 velký zájem, ročně ji využilo několik tisíc Čechů,“ popisuje Trejbal. Za letenky si letos bohužel cestující připlatí, kvůli vyšším cenám paliva. Aby byla zajištěna bezpečnost, oblétává se Rusko a Ukrajina.

TOP10 dovolenkových destinací podle Letuška.cz:

  1. Málaga
  2. Split
  3. Istanbul
  4. Malta
  5. Lisabon
  6. Burgas
  7. Antalya
  8. Kréta
  9. Mallorca
  10. Athény

Cestovní ruch potřebuje nové zaměstnance

Zvýšený zájem o letecké cestování je pro všechny v tomto oboru dobrou zprávou, na druhou stranu však odvětví celosvětově pociťuje nedostatek pracovníků. Znát je to ve špičkách na evropských i amerických letištích, kde se tvoří dlouhé fronty.

Stejně tak si zákazníci počkají na telefonních infolinkách, které jsou často úplně rušeny a nahrazovány chatovou nebo e-mailovou komunikací. Lidé se totiž do oboru vrací ale jen pozvolna. Mnoho odešlo do sfér, které nebyly covidem tak fatálně zasažené. „Nijak jsme v krizi nepropouštěli, i přes to bychom přivítali několik zkušených letenkářů, kterým jsme schopni nabídnout skvělé podmínky ve stabilní firmě,“ konstatoval Josef Trejbal.

Nové pravidelné dálkové linky z Letiště Praha:

  • Rijád – Flynas - od 29. dubna 3 x týdně
  • Dubaj – Emirates, Smartwings, flydubai – denně
  • New York – Delta Air Lines – od 27. května denně
  • Kuvajt – Jazeera Airways – od 5. června 2x týdně
  • Dauhá – Qatar Airways – denně

Dovolenkové destinace z Letiště Praha:

  • Itálie – 17 destinací obslouží 4 dopravci
  • Řecko – 14 destinací obslouží 4 dopravci
  • Španělsko – 12 destinací obslouží 5 dopravců
  • Chorvatsko, Černá Hora, Albánie – 5 destinací obslouží 4 dopravci
  • Bulharsko – 3 destinace obslouží 4 dopravci
  • Turecko – 3 destinace obslouží 4 dopravci
  • Egypt 2 – destinace obslouží 3 dopravci