Kniha Daniela Šmída Smart Casual mě naučila lépe chápat svět oblékání

Daniela Šmída jsem měl poprvé příležitost potkat zhruba před rokem a půl, kdy jsme spolu natáčeli rozhovor na HRtv. Musím přiznat, že jsem po téměř dvaceti letech, co se pohybuji v oblasti profesního vzdělávání od tématu vhodného oblékání a business etikety nečekal nic, co by mě zásadně mělo překvapit. V tom jsem se však velmi zmýlil.

Daniel Šmíd - Smart Casual

Když v životě potkám člověka, který se živí činností, která jej naplňuje a má pro ni talent, mám vždy pocit dokonalosti, nikoli své, ale životní. Prostě pocit, že existuje něco mezi nebem a zemí, co funguje, jako když najdete tu správnou matku na šroub, co právě držíte v ruce.

U Daniela takový pocit mám, živí se prací, ke které jej vede jeho rodinná tradice, má pro ni přirozený talent a přistupuje k ní s naprostou profesionalitou. Navíc je ve věku, kdy má za sebou mnoho zkušeností, které se do jeho stylu komunikace a práce promítají.

Když jsem se do knihy poprvé začetl, napadla mě jediná myšlenka a sice, že není jen o tom, jak se dobře oblékat, ale především, jak oblékání lépe porozumět.

A nejen oblékání, ale i vztahu k tomu, co mám na sobě pro danou příležitost, kde mohu nakupovat a jak najít tu správnou míru, aby oblečení v šatníku nebylo příliš mnoho, ani málo. Tohle není něco, co lze vyřešit pouhým přečtením knížky, je to umění, ve kterém se můžete zdokonalovat celý život.

Tato kniha by se měla dostat do ruky mladým mužům a možná i ženám jako učebnice oblékání již na střední škole. Kromě toho by se měla stát povinnou četbou při nástupu do zaměstnání, kde především u pozic spojených s osobním setkání s klientem může být naprosto nedocenitelná.

Jsou v ní zmíněny jak základní principy pánského oblékání ve stylu Smart Casual, které však nebude svým synům schopna vysvětlit většina otců, tak i tipy a návody, jak se pomocí vhodně zvoleného oblečení stát tím, co opravdu jsme a jak sami sebe vnímáme.

Přestože se můj pohled na oblékání s Danielovým v řadě aspektů rozchází, plně jeho názory respektuji a vážím si jich. Nesdílím například stejné nadšení pro každodenní nošení obleků, neboť nejsem schopen konzumovat rajčatovou polévku bez újmy na oblečení. Rovněž nepovažuji bundu Barbour, zimní kožich či klobouky za nutnou součást mého šatníku a doma nemám problém si obléknout tepláky.

Nehledejme však v knize návod na to, jak se dokonale obléci, ale spíše inspiraci, jak nacházet vnitřní i vnější harmonii pomocí nových znalostí, a pohledů na problematiku pánského oblékání včetně historických a místních souvislostí.

Pokud se chcete ponořit do světa Daniela Šmída a jeho tipů na oblékání ve stylu Smart Casual, můžete si knihu pro sebe i své zaměstnance zakoupit na EduCity.

Cena knihy bez množstevních slev je za 990 Kč a to i s osobním věnováním autora dle vašeho přání.

OBJEDNAT KNIHU

Vřele ji všem doporučuji!