Názor: HR nemá být business partnerem

Když se personální ředitel londýnské čtvrti Westminster Graham White dočetl o výsledcích výzkumu společnosti Mercer, který ukázal, že ředitelé HR věnují strategické práci jen 15 % svého času, byl příjemně překvapen. Titulky v novinách hlásající, že HR není strategickým business partnerem, plně odrážely jeho osobní přesvědčení o nefunkčnosti modelu HR business partnerství.

Při detailnějším čtení jej však dobrý pocit opustil. Jak píše ve svém komentáři na stránkách peoplemanagement.co.uk, zklamala jej snaha autorů výzkumu vysvětlovat selhání HR jako business partnera nedostatečnými dovednostmi a manažerskými schopnostmi personalistů.

Graham White je přesvědčen, že 80 procent toho, co HR dělá, lze dělat rychleji, levněji a lépe, budou-li to dělat jiní lidé. Teď, když to potvrdil i renomovaný výzkum, odmítá absenci hlubší analýzy problému. Zdůrazňuje, že pouhá přítomnost pracovníka v HR oddělení ještě neznamená, že je HR profesionálem. Přítomnost v nejvyšším vedení pak neznamená strategické partnerství.

„Budoucnost HR jako strategického hráče je filozofií, která dokáže přilákat, vzdělávat a ovlivňovat lidi v našich organizacích, aby dosahovali úspěchu. Sezení v nejvyšším vedení nás nedělá strategickými, ale pouze ješitnými... HR má před sebou dlouhou a úspěšnou budoucnost s přídomkem „strategický“ (nikoli však business partner). Získávat, vzdělávat a ovlivňovat ty, kteří jednoho dne povedou naše organizace a budou se k nám obracet pro pomoc a směr, bude vzrušující a naplňující,“ napsal Graham White.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management