Nejžádanější témata ve vyhledávání kurzů a vzdělávacích programů za rok 2020

Sestavili jsme pro vás přehledný souhrn témat, která uživatele nejvíce vyhledávali v uplynulém roce na našich vzdělávacích portálech www.educity.cz, www.educity.sk, www.skoleni.cz a www.rekvalifikuj.cz. Mezi nejžádanější oblasti patřily především odborné IT kurzy, manažerské vzdělávání a také MBA a BBA programy.

Ilustrační snímek

Roste zájem o vzdělávání v IT i MBA programy

V meziročním srovnání s předchozím rokem 2019 jsme zaznamenali rostoucí podíl zájmu o vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích (meziroční nárůst podílu o 10 %) a také o MBA a vysokoškolské studium (meziroční nárůst podílu o 8 %).

Mezi technologickými tématy byly vloni nejčastěji vyhledávanými výrazy například „php“, „css“, „Excel“, „Java“ nebo „SQL“. Zájemce o manažerské a další vysokoškolské studium zase zajímaly nejvíce obory studia zakončené titulem „Ing“ a hned v závěsu MBA programy.  

Oproti tomu jsme zaznamenali mírný pokles zájmu o manažerské kurzy, které se i přesto nadále drží mezi nejvíce vyhledávanými problematikami dalšího vzdělávání. Mezi nejčastěji vyhledávanými tématy v této sekci se v roce 2020 objevila například klíčová slova: „asistent“, „psychologie“, „lean“, „asertivita“ nebo „time management“. O něco méně vyhledávanými tématy v meziročním souhrnu pak byly také kurzy věnované systémům řízení a ISO.

Výrazně naopak ubylo vyhledávání problematiky technického vzdělávání. Podíl vyhledávaných témat v rámci komplexního segmentu dalšího vzdělávání meziročně klesl z 11 % na 4 %. Na špičce mezi vyhledávanými klíčovými slovy se drží nadále „vyhláška 50“, „stavební zákon“ a obecně problematika stavebnictví nebo „CNC“.

Souhrnný přehled vývoje podílu témat na celkové vzdělávací problematice ve srovnání let 2019 a 2020 naleznete v tabulce:

Vývoj vyhledávání v tematických oblastech v letech 2019 a 2020

Rekvalifikace dávají lidem nové profesní výhledy v nepříznivém období

Problematika rekvalifikačních kurzů je na vzestupu. Pandemie koronaviru přerušila řadě lidí výhledy na budoucnost v jejich dosavadním oboru a mnohým z nich nezbylo než se začít poohlížet po nových možnostech uplatnění.

Není tedy divu, že jsme na našem portálu www.rekvalifikuj.cz, který je oproti EduCity zaměřen výhradně na problematiku rekvalifikačních kurzů, zaznamenali v roce 2020 oproti roku 2019 více než 30% nárůst počtu návštěv serveru.

Zájem byl především o témata týkající se rekvalifikace v IT, a to nejen v náročnějších technických tématech jako například programování, ale například také práce s kancelářským software.   

Jen samotný vzdělávací portál EduCity za uplynulý rok 2020 zaznamenal přes 1,3 milionu návštěv od uživatelů – personalistů, manažerů a dalších zaměstnanců nebo individuálních zájemců, kteří zde aktivně vyhledávají kurzy a programy dalšího rozvoje. Již od roku 2003 průběžně sledujeme vývoj na vzdělávacím trhu, díky čemuž máme unikátní přehled o tom, co se v tomto segmentu děje. 

Vytváříte vzdělávací kurzy a programy? Rádi byste měli konkrétnější představu o tom, co si trh aktuálně žádá a jak na danou poptávku vhodně produktově reagovat a marketingově ji komunikovat?

Nechte si od nás poradit!

Obraťte se na naše obchodní oddělení pro bližší konzultaci vaší obchodní i komunikační strategie: obchod@ivitera.cz.