Odstartoval doposud největší osvětový projekt v oblasti tématu rakoviny mladých. Hlavním symbolem je levandulový cylindr

V sobotu 23. dubna odstartovala doposud největší česká osvětová kampaň v oblasti tématu rakoviny mladých. Tato zákeřná nemoc postihuje také teenagery i mladé dospělé. Smyslem projektu je mimo jiné, aby onkologičtí pacienti či jejich blízcí dostávali informace nejen o nemoci, ale o všem, co jim může pomoci ulehčit tyto těžké chvíle. Cílem kampaně Fuck Cancer je spojovat organizace, nadace, spolky, projekty i jednotlivce, kteří pomáhají nejen šířit osvětu v oblasti nádorových onemocnění, ale zároveň pomáhají onkologickým pacientům zlepšit jejich zdravotní stav, ale i jejich psychiku či finanční situaci v době, kdy to opravdu potřebují. 

Fuck Cancer

Vznikne tak platforma, která bude sloužit jako rozcestník, a bude propojovat a pomáhat v tom největším rozsahu. Kampaň vyzve i mladou generaci, aby se na kampani do budoucna podílela například svojí kreativitou.

Za tuto jedinečnou osvětovou kampaň se již nyní postavilo mnoho odborníků, garantů, pacientů, ale i známých osobností jako je například Jiří Langmajer či zástupci mladé generace jako je Martin Mikyska alias Mikýř, Maxim Habanec, Filip Jankovič, Sharlota či Nobody Listen. Oficiální představení celého projektu proběhlo 13. 4. 2022 v Kině Pilotů a jeho součástí byla předpremiéra filmu Nic k smíchu. Třicetidenní intenzivní kampaň zahájili ambasadoři projektu svou účastí a aktivitami na pražském Majálesu v sobotu 23. dubna.

Fuck Cancer

Jiří Langmajer

Onkologičtí pacienti a osobnosti společně křičí: FUCK CANCER!

Kampaň, která potrvá celých 30 dní, bourá tabu v oblasti tématu rakoviny mladých lidí. Rakovina není jen dogmatem starší populace, postihuje i adolescenty a mladé dospělé.

Projekt FUCK CANCER je inspirován celosvětovým konceptem boje proti rakovině. Tento pojem je volně používán již od roku 2005. Za toto označení se staví mnoho onkologických pacientů i jejich podporovatelů bez rozdílu věku či národnosti. Někomu se může zdát, že toto vyjádření je příliš silné, ale my všichni v rámci tohoto projektu máme problém pouze se slovem CANCER.

Naopak slovo FUCK nás nechává chladnými. My víme, že tahle nemoc se s nikým nepáře a proto ani my s ní nehodláme jednat v rukavičkách. Symbolem kampaně není však zvednutý prostředníček, ale levandulový cylindr, který hrdě nosí nejen onkologičtí pacienti, ale i jejich podporovatelé z řad široké veřejnosti společně s odborníky a veřejně známými osobnostmi. Levandulový cylindr je pro nás znamením odvahy a síly a zároveň vyjádřením podpory těm, kteří se s onkologickým onemocněním potýkají.

Každý rok v České republice onemocní 450 náctiletých a mladých dospělých zhoubným nádorovým onemocněním. Zatímco jejich vrstevníci sportují, chodí do školy a plánují život na vlastních nohou, mladí onkologičtí pacienti tráví svůj čas v nemocnici s nejistou budoucností. Nově vznikající spolek FUCK CANCER primárně vzniká jako podpora pro tuto opomíjenou skupinu onkologických pacientů. Cílem kampaně je zvyšování povědomí o problematice nádorových onemocnění u mladých lidí, zvyšování povědomí o možnostech prevence, nutnosti včasné diagnózy a důležitosti psychické vyrovnanosti a podpory.

“Výskyt nádorů vzrůstá s věkem. Tudíž adolescenti a postpubertální pacienti mají větší riziko výskytu nádorových onemocnění než malé děti. Stále to jsou však mladí lidé, kteří když se vyléčí, mají před sebou celý život. Druhou věcí je to, jakou budou mít kvalitu života po tomto onemocnění a léčbě,” říká MUDr. Viera Bajčiová, CSc., onkoložka a garantka projektu Fuck Cancer.

“Je třeba si uvědomit, že před nimi se život teprve otevírá a najednou před vás někdo přijde a zabouchne před vámi dveře a řekne: “Moment, tebe se to netýká, ty tady teď budeš bojovat o svůj vlastní život.” To je totální šok a ztráta všech jistot, odtrhnutí od kamarádů, od přátel, od rodiny,” dodává MUDr. Viera Bajčiová.

Fuck Cancer

Natalie Kotková

Sekundárním tématem kampaně je probuzení empatie v mladých lidech. Heslem kampaně je „Empatie místo apatie.“ Chceme ukázat veřejnosti, jak se chovat směrem k pacientům, jak s nimi komunikovat a jak efektivně nabídnout pomocnou ruku.

,,Nesmírně posilující je pro nemocného či pečujícího to, když dostane impuls a pocit, že o něj někdo projevuje zájem, že na něj myslí,” říká  Pavla Doláková, psychoterapeutka a další garant projektu Fuck Cancer a dodává: “Empatie je respekt vůči druhému, vůči jeho prožívání, vůči jeho pocitům. Empatie je apel na lidskost.

Našim dlouhodobým cílem je, aby onkologičtí pacienti či jejich blízcí dostali nejen o nemoci, ale o všem, co jim může zlepšit tyto těžké chvíle, potřebné informace. Proto spojujeme organizace, nadace, spolky, projekty a jednotlivce, kteří pomáhají nejen šířit osvětu v oblasti nádorových onemocnění, ale zároveň pomáhají onkologickým pacientům zlepšit jejich zdravotní stav, ale i jejich psychiku či finanční situaci v době, kdy to opravdu potřebují. Vytváříme proto prostor pro vznik platformy, která propojuje a pomáhá v tom největším rozsahu.

Fuck Cancer

HEROES: ti kteří, přežili či stále bojují

Ti, kteří svůj boj s nemocí vyhráli, mají jedno společné, zkušenost s touto nemocí je nezlomila, nikdo z nich to nevzdal. Někteří během dlouhé léčby zjistili, co opravdu chtějí a mnoha z nich změnilo své životní plány.

„Od většiny mladých pacientů byste v rozhovoru dokonce zaslechli nezvykle silnou kombinaci pokory, vděku a vzdoru. Jejich výkřik FUCK CANCER není vulgární. Je postojem ke zkušenosti, kterou nedobrovolně podstoupili. Je přístupem k životu. Zvládli to, co si spousta z nás neumí vůbec představit. V rámci tohoto projektu jim říkáme HEROS, jsou to hrdinové,“ říkají organizátoři.

Se spojením FUCK CANCER se většina našich HEROES shoduje, zvolání je symbolem vzdoru, boje, odvahy a touhy bojovat. Jde nám o to, nezavírat před takovými problémy oči, otevřít diskusi a vyjádřit podporu právě těmto mladým lidem, kteří svádí boj s onkologickým onemocněním a společným a hlasitým FUCK CANCER jim dodat sílu.

V projektu FUCK CANCER spojili své síly nejen onkologičtí pacienti, ale i známé osobnosti, aby společně prolomili tabu a dodali sílu bojovat těm, kteří se s nemocí potýkají. Podporu projektu vyjádřila nekonečná řada mladých aktivních lidí z různých oborů a s různými dovednostmi, kteří mají to štěstí, že s onkologickým onemocněním nemusí bojovat.

Uvědomují si ale, že se může týkat každého z nás a že je důležité nahlas říkat: FUCK CANCER, jako symbol boje, podpory a odvahy vrstevníkům, kteří s nemocí bojují. Během celé kampaně se objeví podpora na celé řadě profilů na sociálních sítích, za všechny jmenujme třeba Martina Mikysku, Sharlotu, Nobody listen, Senseye, Paulieho Garanda, Zeu, Maxima Habance, Milion+, Elišku Podzimkovou, Jiřího Langmajera a další desítky osobností, kteří společně s námi bojují za zdraví mladých a empatii ve společnosti.

Fuck Cancer

Sharlota

„Dnes je dost jednoduchý se obklopovat jen bezstarostnou zábavou. Žít v bublině pozitivity a dobrých pocitů. Fuck Cancer se snaží trochu narušit tuhle apatii vůči problémům širšího okolí, a to mi přijde sympatický. Není to prvoplánově dělaný s cílem jenom mluvit o něčem nepříjemném. Má za cíl probudit v nás trochu víc empatie, být trochu lidštější,” říká, Martin Mikyska influencer a moderátor kampaně Fuck Cancer.

Levandulový cylindr si hrdě nasazují na své hlavy a šíří společně s námi myšlenku podpory a empatie.

„Levandulový cylindr je pro nás znamením odvahy a síly a zároveň vyjádřením podpory těm, kteří se s onkologickým onemocněním potýkají. V roce 2009 jsme stáli u začátku komunikace akce Movember, jehož cílem bylo zvyšování povědomí o zdraví mužů, symbolem tohoto projektu je knír, který se stal fenoménem. Budeme rádi, když se to samé povede i u projektu FUCK CANCER a že se to bude na sociálních sítích a ideálně i v ulicích levandulovými cylindry jenom hemžit,“ říká o symbolu projektu Petr Vančura, zakladatel projektu Fuck Cancer.

O Fuck Cancer

Nemáme problém se slovem „FUCK“, ale se slovem „CANCER“. Za projektem FUCK CANCER stojí mladí onkologičtí pacienti společně se zkušenými nadšenci a profesionály, kteří projektu věnují svůj volný čas ve jménu superschopnosti EMPATIE. Vše přerostlo do kampaně, která právě probíhá a k založení samostatného spolku FUCK CANCER.

Naším cílem je šířit osvětu v oblasti rakoviny mladistvých na základě zkušeností a silného respektovaného brandu, jehož spolutvůrcem můžeš být právě i ty sám. Cílem projektu je během 3-4 let společně vytvořit prostor, kde propojíme organizace, nadační fondy, odborníky, pacienty a jejich osobní zkušenosti na jedné platformě. Cílem je, aby se mladí, kteří jsou ve věku nemocných, podíleli na dalších kampaních, které budou následovat a pomáhali je spoluutvářet. Budeme rozcestníkem pro každého, kdo potřebuje získat informace o své nemoci či nemoci blízké osoby. Nechceme se schovávat za líbivá slovíčka, protože víme, že tato nemoc milá rozhodně není a s nemocnými se nepáře, proto s ní nehodláme jednat ani my v rukavičkách.