Personální systém není jen zbytečný luxus. Jak může pomoci vaší společnosti?

Online nástroje jsou dnes běžnou a nedílnou součástí našeho života. V některých oblastech se však podvědomě zdráháme využívat pohodlí a všech výhod, které digitální technologie přinášejí. Běžným příkladem je firemní prostředí, zejména personální oddělení. Někdy je za tím přirozený lidský strach z neznámého, pohodlné odmítání změn nebo zcela logické obavy z implementace systému v podniku a migrace velkého objemu dat.

HR aplikace Sloneek

Digitalizovat? Takhle už dnes otázka nestojí.

Také si pohráváte s myšlenkou řídit personální agendu ve vaší firmě digitálně, ale zároveň máte hned spoustu otázek, zda by to vůbec bylo možné?

Podobné obavy byly na stole i v české neziskové organizaci Czechitas. Nakonec se rozhodli pro domácí česko-slovenský systém Sloneek. „Asi jako před implementací každého nového softwaru před námi stály obavy ohledně uživatelské přístupnosti a ochoty kolegů používat další systém. Velkou výhodu jsme ale našli v ochotě Sloneeka brát v potaz naší zpětnou vazbu a v možnosti implementace našich požadavků, říká Head of HR Czechitas Jana Procházková. Vyzdvihla také vysokou intuitivnost celého systému, takže se všichni zaměstnanci se Sloneekem velmi rychle seznámili.

Online systém nic neváží, ale ty šanony...

Šanony naplněné spoustou papírů jsou těžkopádné. Naproti tomu digitální HR systém je na dosah ruky i mimo pracoviště a je ze své podstaty maximálně flexibilní. To se potvrdilo v posledních dvou letech, kdy miliony lidí na celém světě pracovaly převážně ze svých domovů.

Česká společnost Top4Sport čelila při výběru personálního systému dilematu. Zaměstnává lidi z 22 evropských zemí.

Báli sme sa, že nenájdeme softwér, ktorý bude UX priateľský, spĺňať českú legislatívu, ale bude prístupný aj pre našich zahraničných kolegov a nebude tam jazyková bariéra“, říká manažerka lidských zdrojů Maja Moravčíková. 

Všechny pochybnosti však rychle zmizely, když společnost implementovala personální systém Sloneek:

Sloneek plne vyhovuje našim požiadavkám – spĺňa českú legislatívu a poskytuje nám anglickú mutáciu webu pre našich zahraničných kolegov. Zároveň nás veľmi milo prekvapila aj zákaznícka podpora. Komunikujú rýchlo, ochotne, na každý problém našli riešenie a sú stále ochotní softvér prispôsobiť našim požiadavkám“.

Chcete se dozvědět více o skutečných zkušenostech dvou HR manažerů s digitální transformací HR agendy jejich firem? Celý rozhovor o praktických aspektech implementace HR softwaru najdete na blogu.

HR systém šetří čas a není to jen fráze

Bylo by nespravedlivé omezit přínosy systému lidských zdrojů jen na úsporu papíru. Ačkoli je zde nesporně ekologický rozměr, digitalizované HR je především o tom, aby se do celé agendy vnesl maximální řád a přehlednost. 

V Czechitas už přesně vědí, o co jde:

Na dvě kliknutí si moci zobrazit od čerpání dovolené, počet odpracovaných hodin či absencí, až po správu dokumentů, je velká výhoda pro každého, kdo někdy vedl tým a chápe, kolik času dokáží tyto administrativní činnosti zabrat. Z pozice HR vítám i možnost pokročilého reportingu a přehlednost dashboardů, pochvaluje si funkcionality Sloneeka Jana Procházková.

Automatizované zpracování dat navíc poskytne vašemu personálnímu oddělení více času, aby se mohlo soustředit na to, na co při ručním zpracování stohů dokumentů nezbývá dostatek času. 

To potvrzuje i Maja Moravčíková, HR manažerka společnosti Top4Sport:

Digitálnou transformáciou v oblasti employee developmentu môžeme vybudovať kvalifikovanejšiu a efektívnejšiu pracovnú silu, čím posilníme udržanie talentov vo firme. Vďaka digitalizácii zaznamenávame výkonnosť zamestnanca, školenia, ciele, ale dokážeme sledovať aj pravidelné rozvojové meetingy s manažérom a viesť tak zmysluplnejšie rozhovory, ktoré môžu dopomôcť kariérnemu rastu. Zamestnanci získajú viac zručností, nadšenie a budú mať väčšiu šancu na úspech”.

Za vyzkoušení nic nedáte

Na trhu existuje několik HR systémů. Výběr toho správného pro vaši firmu může být obtížný úkol. Nejlepší referencí je však vždy vaše vlastní uživatelská zkušenost. Proto určitě uvítáte možnost vyzkoušet si všechny funkce Sloneeku na 14 dní zcela zdarma.