Pochytali jste své Sabotéry? Je čas posílit svého Mudrce/Vědmu (2/2)

V minulém článku Stojí vás výsledky spoustu energie a sil? Je čas chytit svoje Sabotéry jsme si zabývali Sabotéry, hlasem našeho mozku přežití, který nás pohání pomocí negativních emocí, strachu, hněvu, pocitu viny, úzkosti a dalších. Představuje negativní spirálu naší mysli.

Pavla Pavlíková, INNERGY

Pozitivní spirála naší mysli je reprezentována naším kreativním mozkem, který si můžeme představit jako našeho Mudrce/Vědmu. Tato druhá síla v naší hlavě nás motivuje pomocí pozitivních emocí – empatie, radosti z objevování, touhy něco vytvářet.

Když cítíme pozitivní emoce, dokážeme přijímat různé názory, vidět souvislosti, naslouchat druhým i sobě, nebojíme se, že uděláme chybu, čímž se vytváří živná půda pro inovace a kreativitu. A to přináší lepší výsledky, spokojenost a pohodu, více nápadů, snazší a příjemnější komunikaci s druhými.

Čím častěji máme aktivní kreativní mozek – Mudrce/Vědmu, tím vyšší máme kvocient Pozitivní inteligence, který ukazuje, nakolik máme svoji mysl pod kontrolou a dokážeme přepínat ze Sabotérů na Mudrce/Vědmu.

Přínosy pozitivní inteligence

Kreativní mozek – Mudrc/Vědma

Tato část naší mysli sídlí ve vývojově mladších částech mozku a ke světu přistupuje tak, že nám dovoluje akceptovat věci takové, jaké jsou, místo aby je popírala, odmítala, nebo zazlívala někomu či něčemu, jak to dělají Sabotéři.

Hezky to vystihuje známý příběh o farmáři a hřebci:

Jeden starý farmář žil na své farmě s dospívajícím synem. Měl nádherného hřebce, který vyhrál první cenu každoroční soutěže na místním trhu. Když farmářovi přišli jeho sousedé k výhře gratulovat, rozvážně jim odvětil: „Kdo ví, co je dobré a co je špatné.“ Zmateni jeho odpovědí sousedé odešli domů.

Další týden se na farmu vloupali zloději a hřebce ukradli. Když farmářovi přišli jeho sousedé vyjádřit soustrast, farmář opět řekl: „Kdo ví, co je dobré a co je špatné.“

O několik dní později se hřebec vrátil zpět k farmářovi, přivedl s sebou i několik divokých klisen. Na gratulace sousedů farmář znovu odpovídal: „Kdo ví, co je dobré a co je špatné.“

Uplynulo několik týdnů, když si farmářův syn zlomil nohu, když se snažil zkrotit jednu z klisen a spadl. Když se sousedé sešli, aby mladíka politovali, farmář řekl: „Kdo ví, co je dobré a co je špatné.“

V následujícím týdnu pochodovala vesnicí císařská armáda a verbovala všechny schopné mladé muže do války. Syn farmáře se jim kvůli zlomené noze nehodil. Tentokráte se sousedé neobtěžovali za farmářem chodit a gratulovat mu. Věděli, že by jim odpověděl jen své staré známé: „Kdo ví, co je dobré a co je špatné.“

Mudrc/Vědma se na každou situaci či problém dívá jako na dar či příležitost – buď hned od začátku nebo je na dar či příležitost dokáže přeměnit. Nepovažuje nic za špatné výsledky či okolnosti. Každý výsledek jednoduše vede k prvnímu kroku nutnému k dosažení pozitivního výsledku.

Příběh s farmářem nám ukazuje jeden způsob Mudrcova přístupu, akceptovat situaci, což přináší klid. Druhý způsob je aktivní, kdy hledáme, jak na první pohled špatnou situaci proměnit v dar či příležitost. Přemýšlíme například o těchto otázkách:

  • Co se z toho můžu naučit?
  • Jakou svoji dovednost rozvinout?
  • K čemu jinému mě to může inspirovat?

K řešení jakékoliv situace Mudrc/Vědma využívá 5 dovedností, které pomáhají efektivně řešit jakýkoliv úkol či problém:

  • empatii – vcítit se do sebe a do ostatních;
  • zvídavost – objevovat s otevřenou myslí;
  • inovaci - vytvářet nové perspektivy;
  • navigaci – vybrat cestu, která nejlépe odpovídá vašim hodnotám a poslání;
  • aktivaci – proměnit své záměry v akci, rozhodné činy.

Jak posilovat Mudrce/Vědmu

Máme tady 3 možnosti. Můžete si vybrat jakoukoliv, protože působí jako spojené nádoby. Každá z nich oslabuje Sabotéry a posiluje Mudrce/Vědmu.

  • Přepnout ze Sabotérů na Mudrce/Vědmu – PQ Reps
  • Trénovat perspektivu Mudrce/Vědmy
  • Posilovat dovednosti Mudrce/Vědmy

Přepínání na Mudrce/Vědmu děláme pomocí jednoduchých 10sekundových cvičení, tzv. PQ Reps. Směřujeme pozornost na své smysly a své tělo, ukotvujeme se v tady a teď. Cílem je odlehčit hlavu a uvědomit si, že máme tělo, což aktivuje části mozku, kde sídlí Mudrc/Vědma. Dva cviky jsme si popsali v minulém díle článku.

Trénování perspektivy Mudrce/Vědmy můžete vyzkoušet pomocí tohoto cvičení: vyberte si jednu věc v životě (pracovním či osobním), která vám v současnosti způsobuje potíže. Vymyslete aspoň 3 způsoby, jak se váš problém může v nějakou chvíli v budoucnu proměnit v dar či příležitost.

K posilovaní dovedností Mudrce/Vědmy nám slouží různá cvičení a hříčky. Například pro dovednost Navigace jsou to veškeré techniky využívající pohledu od konce, ze vzdálenější perspektivy, mezi nimi třeba konzultace se svým starším moudřejším já.

Zaujali vás Sabotéři a Mudrc/Vědma? Zkuste s nimi pracovat podle cvičení v obou článcích. Minimum je 15 minut denně a doporučuje se alespoň 6 týdnů, protože každá trvalá změna vyžaduje nejen inspiraci, ale hlavně denní praxi, která vybuduje návyk. Ráda vám s tím pomohu na některém z workshopů nebo individuálním programu.

 

Články v sérii

Aktuální

Stojí vás výsledky spoustu energie a sil? Je čas chytit svoje Sabotéry (1/2)

Aktuální

Pochytali jste své Sabotéry? Je čas posílit svého Mudrce/Vědmu (2/2)

Aktuální

Podcast: Tunelové vidění i návrat ke starým zlozvykům - nejen za to mohou naši osobní Sabotéři v hlavě