Priority HR pro rok 2011: Nástupnictví, dovednosti a výkonnost

Identifikace a rozvoj budoucích manažerů, zvyšování úrovně interních dovedností a vytváření kultury založené na výkonnosti. To jsou tři největší výzvy pro HR profesionály v letošním roce. Vyplývá to alespoň ze studie poradenské společnosti Bersin & Associates s názvem TalentWatch: First Quarter 2011 – Global Growth Creates a New War for Talent.

Výzkum mezi manažery HR a seniorními lídry 130 firem z celého světa ukázal, že spolu s oživováním ekonomiky organizace odklánějí svou pozornost od snižování nákladů zpět k řešení globálních výzev, obnovení růstu prodeje, prosazování inovací a podpory rozvoje dovedností.

Více než polovina respondentů pozoruje letos ve své organizaci omezení způsobená nedostatkem dovedností a problémy s obsazováním klíčových pozic. Loni to bylo 35 % respondentů. Nejvíce chybějí dovednosti na úrovni středního managementu.

Podle ředitele společnosti Joshe Bersina jsou HR organizace ve válce o talenty, která se však liší od toho, co jsme zažili v minulosti. Typickým rysem této války o talenty je tzv. „pracoviště bez hranic“, v jehož rámci mizí omezení věku, pohlaví nebo geografické polohy.

Znamená to, že oddělení HR musejí začít hledat způsoby, jak lépe posílit zaměstnance, umožnit jim efektivněji sdílet znalosti, budovat vůdcovské dovednosti či zapojovat sociální média do procesu náboru a vzdělávání. Firmy by také měly zavádět integrované aplikace pro řízení talentů, které jim pomohou lépe řídit interní kariérní postupy a plánování nástupnictví.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone