Studie: Zájem o wellness programy roste ve firmách po celém světě

Americké společnosti investují stále více prostředků do wellness programů pro své zaměstnance. Jen 37 % z nich však měří efektivitu těchto programů. Vyplývá to alespoň ze studie poradenské společnosti Buck Consultants s názvem Working Well: A Global Survey of Health Promotion and Workplace Wellness Strategies, kterýá analyzovala odpovědi více než 1200 organizací ve 47 zemích.

Konkrétně investovaly společnosti působící v USA v roce 2010 průměrných 220 dolarů ročně na každého účastníka wellness programu, což je o 35 % více než v roce 2009. Vedla je k tomu v první řadě snaha o snížení nákladů na poskytování zdravotní péče o zaměstnance.

Produktivita a prevence zdravotních rizik

Z globálního pohledu podporují firmy wellness programy především za účelem zvyšování produktivity. Pokud jde o zdravotní rizika jakožto faktory ke zřízení wellness programů, v USA je to především nedostatek fyzické aktivity zaměstnanců. V ostatních částech světa, zejména v Kanadě, Evropě, Asii, Austrálii, na Středním východě a v Africe, usilují hlavně o snižování stresu.

Globálně má dnes formální wellness strategii 66 % organizací, což je výrazný nárůst ze 49 % v roce 2007. Nejvíce programů existuje v Severní Americe (74 % organizací). 11 % amerických organizací investuje více než 500 dolarů ročně na účastníka wellness programu. Nejrychleji rostoucí součástí wellness programů jsou technologické nástroje. V následujících třech letech například zaměstnavatelé na celém světě očekávají šestinásobně častější využití mobilních technologií při podpoře wellness programů.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork